fbpx

Elképesztő balesetek – évi több tízezer is van belőlük…

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 21.

Nem új, hogy a mezőgazdaság veszélyes üzem: nagy hatékonyságú, éles, súlyos vagy gyors gépekkel dolgozunk, amikkel egykettőre megtörténik a baj. Aztán vagy a férj, vagy a gazdatárs – néha drón! – jön segíteni, de az is előfordul, hogy a sérült gazda maga traktorozik oda a mentőhelikopterhez.

Traktor, fűrész, drón

Tavaly például Ausztriában egy gazda éppen akkor csúszott el, amikor láncfűrésszel dolgozott az erdejében. Komolyan megsérült a lába – de nem annyira, hogy ne próbálja meg helyben kezelni a sérülést. Míg ezzel bajlódott, a kihangosított telefonon hívta egy gazdatársát, aki élesítette a mentési láncot. Végül a gazda saját lábán – azaz saját erdei traktorjának négy kerekén gurult el a tisztásig, ahol felvette őt a mentőhelikopter.

Szerencsére volt segítsége annak a nőnek is, aki férjével együtt dolgozott a gazdaságban, mikor megcsúszott a nehéz terepen és elesett. Őt ugyancsak a még működő láncfűrész sebesítette meg, de férje gyors elsősegélyben részesítette, majd feleségét a traktorral a közeli fogadóba vitte. Onnan vitték el az asszonyt mentőhelikopterrel a baleseti kórházba.

Egy 82 éves farmer megmentéséhez viszont már számos keresőjármű mellett drónt is be kellett vetni. Miután az idős gazda eltűnt, barátai mozgósították a láncot, akik keresésére indultak. Végül a súlyosan sérült férfit a főúttól vagy 20 méterre, az erdőbe csapódva találták meg.

Az állattartásban különösen

Az SVLFG, a német ágazati társadalombiztosítási szervezet szerint 2022-ben csaknem 60 ezer mezőgazdasági vonatkozású munkabalesetet jelentettek. Ebből 117 volt halálos. A statisztikák azt mutatják, hogy 2018 óta összességében csökken a balesetek száma. A bejelentett balesetek alapján az állattenyésztés jelenti a legnagyobb veszélyforrást a mezőgazdaságban, több mint 13 ezer balesettel. Az összes regisztrált baleset több mint 23 százaléka ebben a szektorban történt. A hangsúly a nagy állatállomány, különösen a szarvasmarhák kezelésén van. 2021-ben 7 haláleset és 4700 baleset történt közvetlen állatokkal való érintkezés következtében.

A 20 százalék körüli kertészeti és tájkarbantartási munkák mellett a gépek, berendezések és járművek karbantartási munkái vagy az általános munkák is nagyobb baleset- vagy sérülésveszélyt jelentenek, egyenként 15 százalék körüli arányban. 20 százalék felett fordult elő az erdészeti munkákban és a növénytermesztésben. 

Naponta 2-3 baleset, évente 6-10 halálos áldozat

A BBC egy nemrégiben írt jelentése szerint például Írországban évente 5-6 áldozat köthető mezőgazdasági munkákhoz. A cikk kitér rá, hogy értelemszerűen az idősebbek veszélyeztetettebbek akár a reakcióidő, akár a fizikai erő összefüggései miatt.

Magyarországon az évi mintegy 19-22 ezer munkabalesetből a mezőgazdaság 600-800 esettel veszi ki a részét. Ebből 2021-ben 6 volt halálos a KSH szerint. Ez utóbbi a jobb évekre jellemző, ugyanis például 2011-ben 14, 2016-ban 19 halálos kimenetelű baleset történt az ágazatban. A GÉPmax és az Agrárágazat legtöbbször géphasználattal összefüggő balesetekről számolt be az utóbbi években legutóbb itt, itt, itt és itt.