fbpx

Mások 10 évre saccolták, Peking két év alatt megcsinálja

Írta: - 2021 február 23.

Mire elfogynak a fagyasztott készletek, helyreállhat a kínai hústermelés. 2019 közepén az amerikai elemzők még azt gondolták, 10 évre lesz szüksége az országnak, hogy kiheverje a sertéspestist.

 

sertes

 

Hosszú folyamatnak látszott

A 2018 nyarán elszabadult afrikai sertéspestis (ASP) nyomán elpusztult a kínai sertésállomány mintegy 40 százaléka. Egy év múlva a Bloomberg oldalain még azt olvashattuk, hogy akár egy évtizedig is eltarthat, mire ezt a csapást kiheveri az ázsiai ország. Ehhez képest 2020 szeptemberében már arról lehetett hallani, hogy Kína sertésállománya elérte a 370 milliós létszámot, ami a 2017. év végi adat 84 százaléka volt. Tenyészkocából 38,22 milliót tartottak nyilván, ami a 2017. évi adat 86 százalékának felelt meg. November végére a sertések (400 millió) és kocák száma (41 millió) egyaránt 90 százalékban visszatért a korábbi szintre.

Most pedig az agrárminiszter bejelentette, hogy ez év júniusára várhatóan helyreáll a korábbi állománynagyság Kínában – értesült a Reuters a Succesfull Farming szerint. Eközben az amerikai agrárminisztérium (USDA) elemzői még mindig úgy vélik, kizárt, hogy Kína már idén elérje az ASP előtti sertéslétszámot és sertéshústermelést. A kínai holdújév idején azonban a Tang Renjian miniszter szerint már 30 százalékkal nagyobb volt a sertéskínálat, így a lakosság is alacsonyabb árakkal találkozott. „A legsúlyosabb sertéshúshiány elmúlt, és a készletek a továbbiakban is bőségesebbek lesznek. A levágott sertések száma és a sertéshúsellátás az év második felében visszatér a normális szintre” – biztosította a hallgatóságot a szaktárcavezető egy sajtótájékoztatón.

Lapunk tavaly júliusban írta meg, hogy 2021-ben Kína drasztikusan csökkenteni fogja a húsimportot. Idén februárban ugyanakkor arról is beszámoltunk, hogy egy új sertéspestises gócpont alakult ki Kínában, a járványtól való félelem pedig ismét az áremelkedés irányába hatott.

 

Kevesebb európai import

Peking két éve megfeszítve dolgozik a húshiány csökkentésén: felszabadította az állami fagyasztott hústartalékokat, növelte az importot, és támogatásokkal, kedvezményes hitelekkel segítette a korszerű, nagy létszámú telepek megépítését. Ezen felül a baromfihús-kibocsátás is fokozódott, 2019-ben-ban 18 százalékkal tudták növelni a megtermelt csirkehús-mennyiséget, ezt pedig további 8 százalékkal fokozták 2020-ban.

A holland Rabobank elemzői szerint a kínai sertéshús-kibocsátás 2021-ben 10-15 százalékos növekedésen mehet át, miközben az import 10-30 százalékkal zuhan. Ezzel együtt 2021 még mindig a második legnagyobb importmennyiséget eredményező év lesz Kínában. Az európai kereskedelem azonban meg fogja érezni a változást. Peking még mindig nem fogadja a német sertést, ez a tény és az importigények csökkenése együtt a sertéskínálat növekedését okozzák az EU-ban. Vagyis tovább fognak esni a sertésárak – nálunk is.

 

Íme, a szomorú trend:

sertes ara