fbpx

Fertőzött szarvasmarhatelepet számoltak fel

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 16.

A fertőződés – bizonyos esetszám felett – veszélyeztetheti Magyarország szarvasmarha exportjának megítélését, ezért azonnal léptek a további terjedés megakadályozása érdekében: gümőkórral fertőzött szarvasmarhatelepet számoltak fel Bács-Kiskun megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

szarvasmarha
Karanténba helyezett állatok vizsgálatakor több szarvasmarhánál is bebizonyosodott, hogy gümőkórral fertőzöttek (Fotó: Piaxabay)

A hatóság vizsgálja a fertőződés eredetét

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei telepre szállított, karanténba helyezett állatok vizsgálatakor több szarvasmarhánál is bebizonyosodott, hogy gümőkórral fertőzöttek.

A Nébih vizsgálata az állatok származási telepén, a Bács-Kiskun megyei gazdaságban is megerősítette a betegség jelenlétét, ezért elrendelték az állomány felszámolását.

A gümőkór eredetvizsgálata folyik, melynek kulcsa lehet a baktériumtörzsek genetikai beazonosítása és összehasonlítása más, korábban izolált törzsekkel.

Fertőzött állat húsa nem kerülhet forgalomba

A Nébih hangsúlyozza, hogy az Európai Unióban egységes vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszernek köszönhetően, fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett.

A hatóság tájékoztatása szerint Magyarországon minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek intradermális gümőkórvizsgálatot.

Ezzel párhuzamosan a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a gümőkór kórokozójának kimutatására.

A fertőződés – bizonyos esetszám felett – veszélyeztetheti Magyarország élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarha-gümőkór mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel.

A tavalyi évben sikerült megőriznünk a gümőkórmentes minősítést, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.

Forrás: Nébih

Összeállította: Barna Ferenc