fbpx

Beszélgetés Dániel Csabával, a KARCAGI CSERHÁT Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatójával

Írta: - 2014 június 16.
Köszöntelek Csaba! Mindenekelőtt szeretném, ha néhány mondatban bemutatnád a KARCAGI CSERHÁT Mezőgazdasági Kft.-t!
Cégünk 1993?ban alakult, székhelyünk a Kunság fővárosában, Karcagon található. Szántóterületünk nagysága 2000 ha, ami 500 ha legelővel egészül ki. Tevékenységünkre jellemző a több lábon állás. Szántóföldi növények közül őszibúza, őszi káposztarepce, kukorica, napraforgó, cukorrépa és indián rizs termesztésével foglalkozunk. Az állattenyésztési ágazatunk 350 db tejelő tehénből és annak szaporulatából áll. Emellett a KARCAGI CSERHÁT Mezőgazdasági Kft., gyakorlatilag megalakulása óta állít elő hibrid kukorica vetőmagot a Pioneer szarvasi Vetőmagüzemének.
A vetőmag előállító területek pihentetésének nem éppen a legszokványosabb formáját választottátok, hiszen őszi káposztarepcét kezdtetek el termeszteni, a pihentetésre kiválasztott területeken. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok?
Az idő rövidsége miatt nagyon fontos a precíz munkaszervezés. A hibridkukoricát szeptemberben betakarítják, ezt követően szárzúzás, rendsodrás, bálázás következik, hogy a szármaradványok ne akadályozzák a talaj előkészítését és a vetést. Természetesen az időjárás mindent felülírhat, sajnos még a vetést is, de szerencsére az utóbbi években az erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók.
Hogyan esett az őszi káposztarepcére a választásotok?
Cégünkre mindig is jellemző volt, hogy intenzív termesztés technológiával, évjáratoktól függetlenül magas termésátlagokkal tudjuk betakarítani a növényeinket. A hibridkukorica után egy olyan növényt kerestünk, ami nem csak jó elővetemény hatásával, hanem gazdaságos termeszthetőségével is kiemelkedik a nálunk szóba jöhető szántóföldi növények közül. A repce számunkra egy ilyen növény!
Nem titok, hogy kezdetben több nemesítő ház repcéjét kipróbáltátok, mára viszont a teljes területen Pioneer repce van elvetve. Beszélnél nekünk a hibridválasztásotok szempontjairól?
A szántóföldi növényeink vetőmag választásánál szeretem, ha a döntésemet szakmai érvek és tapasztalatok is alátámasztják. Éppen ezért a nálunk beállított kukorica, silókukorica, napraforgó és őszi káposztarepce kísérletek eredményeit figyelembe szoktuk venni a hibridek kiválasztásánál. Másrészt úgy gondolom, hogy a KARCAGI CSERHÁT Mezőgazdasági Kft. sikeressége abban is rejlik, hogy nyitottak vagyunk olyan forradalmian új technológiák kipróbálására, mint a korábban bevezetett ExpressTM-es gyomirtás a napraforgóban, vagy a repcében nemrég alkalmazható Clearfield®-es gyomirtás.
Milyen eredményeket értetek el 2013-ban az őszi káposztarepcével?
A Clearfield®-es repce kísérletben minden hibridünk 5 t/ha fölötti eredménnyel lett betakarítva. Az eredmények megbízhatóságát az 1 hektáros parcellamérettel igyekeztünk növelni. A kísérlet elsősorban alátámasztotta, hogy jó döntés volt a PT200CL repcét választanunk, hiszen 4,1 t/ha termésátlagot értünk el vele üzemi körülmények között, a teljes területre számolva!
Milyenek az idei terméskilátások?
Pillanatnyilag úgy látjuk, hogy a tavalyihoz hasonló eredmények az idei évben sem elérhetetlenek! Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy az enyhe tél és a változékony tavaszi időjárás miatt a kórokozók és kártevők elleni védelemre is nagyobb figyelmet kellett fordítanunk ahhoz, hogy a repcénket megóvjuk.
Végezetül szeretném megkérdezni, hogy növényvédős szemmel vizsgálva, véleményed szerint milyen új kihívásokat tartogat a repcetermesztőknek a 2014-es év?
A rovarölő szeres csávázás megszűnése új helyzetet teremt a vetés utáni időszakban. Szinte biztos, hogy vetést követően, a kelés időszakában legalább egyszer, akár megelőzés szerűen is rovarölő szeres védelemre lesz szükség. Egy elhúzódó kelés további kezeléseket követelhet. Nagyon fontos tudni, hogy magas termésátlagot kizárólag gyommentes repcében lehet elérni, amihez a Clearfield® -es repcék termesztése nyújtja a legnagyobb biztonságot! Mi 2014-ben a PT200CL mellett szeretnénk kipróbálni a Pioneer új, MAXIMUS® termékcsaládba tartozó, PX111CL hibridjét is, amely 2013-ban a kísérletünkben a legmagasabb termésátlagot (5,4 t/ha) adta!
Köszönöm a beszélgetést!
Réti József
Pioneer agronómus
Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva!
A DuPont ovális logó a DuPont hivatalosan bejegyzett védjegye.
®, TM, SM a Pioneer bejegyzett védjegyei. ©2014 PHII.