fbpx

Egy hónappal tovább tarthat a trágyázási időszak

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 03.

A klímaváltozás hatására enyhül és rövidül a hazai tél. Erre hivatkozva a téli trágyázási tilalom idejének csökkentésére tett javaslatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A beadott módosító javaslat alapján a mostaninál egy hónappal később, december 01-jén kezdődne a trágyázási tilalom.

 

Mezőgazdaság, trágyázási munkák
A trágyázási munkákkal tölthető idő több lesz, a föld igényli a visszapótlást (Fotó: Barna Ferenc)

 

A jelenlegi szabályozás

Magyarország termőterületének több mint kétharmadán tilos október 31. és február 15. között a trágyák használata. A klímaváltozás miatt egyre gyakrabban tapasztalható enyhébb teleken a növények igénylik a tápanyagot.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a téli trágyázási tilalom lerövidítésének nem lenne negatív hatása a környezetre. Azonban a gazdák versenyképességének és a növénytermesztés eredményességének javítása érdekében szükség lenne arra a kieső hónapra.

 

Szükséges az uniós jóváhagyás

A hatályos rendelkezés több ponton kedvezőtlen, a magyar gazdák számára versenyhátrányt okozó elemeket is tartalmaz. Az illetékes minisztérium támogatja a NAK törekvését, és – az ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet nemrég publikált kutatási eredményeinek birtokában – a nitrátrendelet módosításának tárgyában az Európai Unióhoz fordul.

 

Forrás: MTI