fbpx

Patkányirtás méregmentesen vadászgörénnyel és kutyákkal

Írta: Kristóf Imre - 2021 január 21.

Igen jelentős kárt okoznak a patkányok főképpen a mezőgazdasági üzemekben, de családi házaknál is.  Radócz Tamás saját tenyésztésű vadászgörényeit és kutyáit veti be ellenük nagyon eredményesen. Egy balmazújvárosi lovardában néztük meg hogyan végzik el a bio-patkányirtást.

 

 

Patkányok okoznak kárt a balmazújvárosi lovardában évek óta. Dézsmálják és bepiszkítják a lovak takarmányát, járatokat fúrnak a boxokban, a beton térkő és a padozat alatt, de még az alvó lovak patáját is megrágják.  Balla Imre a Balmazújvárosi Délibáb Hagyományőrző Lovas és Sportegyesület elnöke vezet körbe minket az istállókban és mutatja a patkányok járatait, amik szinte mindenütt megtalálhatóak.

­– Korábban volt egy komoly balesetünk, az egyik lovunk majdnem elpusztult, mert a kihelyezett patkányméreg a szalmájába keveredett. Feltehetőleg a patkányok hurcolták szét a dobozokból. Azóta nem merünk mérget használni ellenük ­mondja Imre.  Egy olyan megoldást találtak, ami hatékony és biztonságos.

 

Balla Imre a Balmazújvárosi Délibáb Hagyományőrző Lovas és Sportegyesület elnöke

Balla Imre a Balmazújvárosi Délibáb Hagyományőrző Lovas és Sportegyesület elnöke

 

Eredményesen-méregmentesen

Saját tenyésztésű vadászgörényeivel és kutyáival fogja meg a kártevőket Radócz Tamás, aki már hét éve foglalkozik a kártékony rágcsálók irtásával. A módszere gyors, hatékony, és a méreggel ellentétben, természetes eljárás. A görény bemegy a patkány járataiba, a kutyák pedig mozdulatlanul figyelik, hogy melyik járaton jön ki a kártevő. A feszült várakozásnak általában néhány percen belül meg is van az eredménye. Ahogy kibújik a patkány, a kutyák elkapják és rögtön végeznek is vele.

 

patkányirtás kutyával

Patkányirtás kutyával

 

­– Ők a vadász csapatom ­emeli fel a kis ketrecet Tamás, amiben hat vadászgörény figyel bennünket barátságos kis gomb szemével. ­– Több éve tenyésztem őket, úgy mondják sokan, hogy hibridek, de egyébként molnár és közönséges vadgörény mixek.  A patkány nagyon fürge állat, szinte mindenhová befér és búvóhelyét több kijárattal látja el. Ha megszorítják, egy szempillantás alatt új helyre menekül az üldözői elől. Radócz Tamás ezért több vadászgörényt is elindít egyszerre, hogy felkutassa a kártevőket.

 

vadászgörények

Vadászgörények

 

Fáradhatatlan kutyusok

A vadászat nem ér véget az istállókban. A kültéri tárolókban is megbújnak a patkányok jelentős károkat okozva, ezért itt is meg kell fogni őket. A görények által kizavart patkányokat fáradhatatlanul kergetik minden eldugott szegletben Tamás munkahasznú terrierei. Addig üldözik a rágcsálókat amíg mind el nem kapják őket. De nagyon tudják ki az ellenségük, sohasem bántják a háznál lévő haszon és kedvenc állatokat. A vadászgörény is tabu számukra. – Lassabb mozgásáról ismerik fel a görényt ahogy a járatból kijön – magyarázza Tamás a tökéletes együttműködésüket a vadászat során.

 

Radócz Tamás vegyszermentes patkányirtó

Radócz Tamás vegyszermentes patkányirtó

 

Látványos eredmény

Tamás a patkányfogás végén – ahogy a vadászat után szokás – terítéket készít. 11 méretes patkánnyal végeztek a kutyái. Elégedett az eredménnyel a lovarda vezetője is, hiszen a tavaszi 46 darabos mennyiség után ez a csökkenés azt jelzi, hogy közel a kitűzött céljuk: a patkánymentes lovarda megteremtése.