fbpx

Világviszonylatban is egyedülálló tudásközpont hazánkban

Írta: Csomor Zsolt - 2022 március 13.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Körforgásos Gazdaságelemző és Tudásközpontot alapított, amely a gödöllői campus területén képződő összes biológiailag bontható hulladék felmérését, helyben hasznosítását, valamint a legújabb körforgásos gazdasági ismeretek megosztását segíti.

Tudásközpont a körforgásos gazdálkodásért

Magyarországon évente több mint 30 millió tonna mezőgazdasági hulladék és melléktermék keletkezik, amely a 1,5 millió tonna konyhai és zöldhulladékkal együtt óriási kihívást, egyben lehetőséget is jelent a körforgásos gazdasági modell hazai megvalósításához. A körforgásos gazdaság legfőbb célja a hulladék keletkezésének minimalizálása, valamint a gazdaságban használt termékek, anyagok és erőforrások értékének lehető leghosszabb ideig történő megóvása és fenntartása, az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) és az ahhoz kapcsolódó cselekvési terv szerint. Ennek minél hatékonyabb hazai megvalósításához járul hozzá a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) új tudásközpontja, ahol a megszerzett tapasztalatok alapján a jövőben országosan alkalmazható modelleket is kidolgoznak a szakemberek – olvasható az egyetem közleményében.

ember férfi terem kulcs
Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (balról) 3D-nyomtatott biopolimer kulcsot adott át Dr. Gyuricza Csaba rektornak

A gyártóknak és a fogyasztóknak is cselekedniük kell

Az agráriumban keletkező melléktermékek hasznosítása azért is rendkívül fontos, mert ezekből évente lényegesen több keletkezik, mint a háztartási- és építési hulladékokból. A körforgásos gazdaságot szabályozó európai uniós és hazai jogszabályok már rendelkezésre állnak, a terület pedig kiváló üzleti lehetőségeket is jelent – hangsúlyozta beszédében Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki a tudásközpont megnyitását jelképezve 3D-nyomtatott biopolimer kulcsot adott át Dr. Gyuricza Csaba rektornak.

A napjainkban zajló negyedik ipari forradalomban a társadalom felismerte a körkörös gazdaság jelentőségét és szükségességét. Az igazi előrelépés azonban akkor várható, ha ezt nemcsak a gyártók és technológiai fejlesztők építik be a mindennapi gyakorlatba, hanem a fogyasztók is – mondta Dr. Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki beszédében az egyre növekvő pazarlás veszélyeire is felhívta a hallgatóság figyelmét.

férfi ember mikrofon pódium
Dr. Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke

Segíti az egyetemi hulladékgyűjtési rendszer újjászervezését

A MATE és jogelődjei számára a hulladékgazdálkodás régóta fontos szempont, emiatt 2013 óta működik a gödöllői székhelyű egyetemen az első és egyetlen olyan tanszék az országban, melynek a nevében is szerepel a hulladékgazdálkodás szó. Emellett 2017-től az alap- és mesterképzés mellett már szakmérnöki képzés keretében is zajlik a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó tudományos és szakmai ismeretek átadása.

Az új tudásközpont a jövőben segíti az egyetemi hulladékgyűjtési rendszer újjászervezését, a kapcsolódó tudományterületek közötti szinergiák megvalósulását, a jogalkotók és az államigazgatás számára pedig gazdaságilag és tudományosan is megalapozott információkat szolgáltat – mutatta be az új tudásközpontot Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

Összeállította: Csomor Zsolt