fbpx

Enyhülő madárinfluenza, jó piaci klíma a baromfiágazatban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 27.

Enyhül a madárinfluenza-fenyegetés, a csökkenő költségekkel szemben nő fogyasztás, így táguló exportlehetőségek és több befektetés tapasztalhatók a baromfiszektorban.

Kevesebb költség és kockázat, több profit

Bár a növekedés lassult, a baromfihús még mindig messze a legdinamikusabban növekvő húsféleség – mondta Pogácsásné Pálos Dóra, a GIRA Meat Klub vezető tanácsadója a Baromfi Világnap alkalmából május 16-án megrendezett budapesti szakmai konferencián. Fontos tendencia, hogy a költségek továbbra is 15-20 százalékkal meghaladják a 2020 előtti szintet. Az utóbbi években a becsült havi brojlerköltségek az USA-ban a legkisebbek, ahol havi átlagban 80-90 cent körül van egy kiló hús előállítása, majd Brazília (bő 90 cent) és az EU jön átlag 1,10 dollár körüli költséggel. Az Európai Unió baromfihús-mérlegében ugyanakkor költségcsökkenés és profitnövekedés figyelhető meg. Kedvező az is, hogy Európában enyhült a HPAI-fenyegetés, így a kockázatok mérséklődése és a költségek csökkenésével párhuzamosan nőhet a jövedelmezőség. A szektorban már év vége óta növekedésre számítanak. Jelentős ugyanis a baromfihús-fogyasztásának növekedése Ázsiában és az USA-ban, de még Európa több országában is bővül a kereslet, így van remény az európai export növekedésére.

baromfi piac

Nagy a beruházási kedv

A baromfihúsimport kapcsán is kockázati tényezőt jelent viszont Ukrajna, ahol növekvő exportorientáltság tapasztalható. Noha az ukrán baromfiágazat kibocsátása körülbelül csak fele a lengyelnek, a termelési költségeik jóval alacsonyabbak (ami nem mindig jó hír, hiszen egészen más élelmiszer-biztonsági és állatjóléti szabályzók vonatkoznak rájuk, mint az európai állattartókra). A lengyel évente durván 2,7 millió tonnát gyártanak, a brit kibocsátás szűk 2, a spanyol, a német és a francia 1,7, az ukrán és az olasz 1,4 millió tonna évente. Az ukránok erőssége a jól szervezett, függőlegesen integrált, koncentrált szektor és a sok olcsó takarmány-alapanyag. Viszont az orosz agresszió miatt nagy a munkaerőhiány, komoly exportlogisztikai/szállítási gondjaik, és ugyancsak az oroszok jelenléte miatt egyelőre tőke- és inputanyag-hozzáférési nehézségeik vannak.

A szektor élénkülését jelzi, hogy nagy a beruházási kedv: thaiföldiek jelennek meg Franciaországban, horvátok az ukrán baromfipiacon, lengyel beruházások Hollandiában.