fbpx

Recept átok ellen: megoldják az agrárium legnagyobb gubancát?

Írta: Kohout Zoltán - 2018 szeptember 26.

Az ország művelhető földjeinek egy ötöde(!), számos erődterület és összesen csaknem 3,5 millió ember érintett a magyar mezőgazdaság – minden túlzás nélkül – egyik legnagyobb problémájában. A sokévtizedes átok ellen most törvénnyel próbál küzdeni az agrártárca.

Földek, erdők, milliók

Sokan nagy reményeket fűztek az elismert szakember, Nagy István agrárminiszteri kinevezéséhez. Az új tárcavezető egyik legelső programhirdető nyilatkozatában – nem véletlenül – a hazai mezőgazdaság egyik legnagyobb rákfenéjét, az osztatlan földtulajdonok megszüntetését jelölte meg céljai egyikeként. Jelenleg egymillió hektár és 3,5 millió ember érintett, de ebben még nincs benne az idesorolható erdők területe és érintett-száma. Most úgy tűnik, akár már idén elfogadhatja a törvényhozás az ellentmondásos helyzetet megszüntető jogszabályt.

Gúzsba kötő átok

„Átok, ami akadályozza a fejlesztéseket”, „gúzsba kötik az ágazatot a bonyolult, elaprózódó tulajdonviszonyok” – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illetik az osztatlan földtulajdonok kérdését a szakemberek. Kétségtelen tény, hogy a közös földbirtok évszázadok-évtizedek óta probléma, amely ráadásul az elhalálozások, elérhetetlen tulajdonosok száma gyarapodásával még terebélyesedik is. Ahol nem tisztázottak vagy bonyolultan összetettek a tulajdonviszonyok, ott nyilván a hasznosítási és fejlesztési programok is nehezebben vagy egyáltalán nem tudnak beindulni. Sokan úgy látják, az öntözésfejlesztés elmaradásához és a szaktudás, a szakember és munkaerő hiányához hasonló, átfogó és nagyságrendű problémáról van szó.

Állami felvásárlási program?

A szakminisztérium által készített törvénytervezetről egyelőre annyit tudni, hogy bizonyos területméret alatt egy újonnan induló földfelvásárlási programban az állam vásárolná fel az adott parcellákat. Ennek az a célja, hogy életképes birtokméret jöjjön létre, amit aztán az állam el- vagy bérbe ad annak érdekében, hogy a gazdaság hasznosíthassa. – A föld a legjobb helyen a termelőnél van – indokolta a birtokrendezési program végső célját a napokban Nagy István.

(Összeállította: Kohout Zoltán)