fbpx

ACÉLSZERKEZET-TECHNIKA Kft.

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 10.
Kevesen látják, milyen összetett egy ilyen beruházás. Funkciótól függően, különböző szakhatósági feltételeknek, minőségi mutatóknak, telepítési-, közlekedési-, üzemszervezési-, vagy épp higiéniai feltételeknek kell megfelelni. A tervezés folyamán az épület – épületegyüttes telepítése, környezetbe illesztése, arányai, szerkezeti-kialakítása egyaránt fontos. Olykor bővítésre van igény, máskor funkcióváltásra, bontásra vagy épp áttelepítésre, sokszor egy apróbb részleten bukhat el a projekt.
Egy egyszerű példaként: a gabonatárolóba betervezett natúr hullámlemez esetén a páralecsapódás miatt lecseppenő víz a magot kicsíráztathatja vagy berohaszthatja és ugyanígy, ha nem szellőzik a belső tér.
A beruházásokat egyre inkább az összetettség jellemzi. A megrendelő általában egyszerűen fogalmazza meg, mire volna igénye. Az esetek 95 %-ban az ár dönt. Ahhoz hogy hatékonyak legyünk, egy kézbe kell fogni az egészet. 
Bőny tojásraktár alapozási csomópont
Bőny tojásraktár alapozási csomópont
Amikor csak lehet, a tervezést is mi magunk végezzük, engedélyeztetjük, majd kivitelezzük. Probléma lehet, ha más tervező, más alapfeltételekkel számol, drágább csarnokszerkezetet tervez, majd azt újra át kell terveztetni. Így a felelősség kérdése is másként merülhet föl. Tervező és kivitelező egymásra mutogat.
Szirák géptároló metszete
Szirák géptároló metszete
További tapasztalat, hogy nem mindig a legolcsóbb árajánlat a „legolcsóbb”. Az évek alatt kialakult struktúrák és folyamatok jól mutatják, egy szint alá nem szabad menni. Ez mindig a minőség rovására megy.
Ma, mikor a pályázatok korát éljük, mindennapi feladataink egy részét az Európai Uniós beruházások teszik ki. Pályázatíró cégekkel karöltve immár a sokadik beruházáson vagyunk túl. Itt is igazolható a „minden egy kézben” elv. A pályázatoknál külön oda kell figyelni a minőségi, mennyiségi és időbeli követelményekre.
Kerekharaszt kutatóközpont látványterve
Kerekharaszt kutatóközpont látványterve
Az új elektronikus építési naplók vezetése további adminisztrációs munkákat eredményezett. Irodánkban 3 építész dolgozik folyamatosan. Ők végzik a tervezési munkákat, a beérkező árajánlatok elkészítését, a helyszíni felméréseket,- bejárásokat, a műszaki vezetést, az építési naplók kezelését, a teljes építési folyamat adminisztrációját,- koordinációját, a kapcsolattartást és a tanácsadásokat. Igény esetén látványterveket készítenek a könnyebb érthetőség kedvéért.
Ezen kívül több szakági tervezővel vagyunk napi kapcsolatban. Az építési törvényekben naprakészek, az adott kereteken belül pedig rugalmasak vagyunk.
Sokszor keresnek minket pusztán tanácsadásért is, különösen a gazdálkodók. Elmondhatjuk, hogy korábbi beruházóinkkal, partnereinkkel személyes jó kapcsolat alakult ki, többször érkezett megkeresés továbbajánlásuk révén.

Tervezés, gyártás és kivitelezés teljes körűen egy kézben, így az elképzelés valósággá válik.

Kis-Kovács Balázs
ügyvezető