fbpx

Átadták Magyarország egyik legkorszerűbb növénytermesztési központját

Írta: Barna Ferenc - 2020 szeptember 24.

Nagy István agrárminiszter ünnepélyes keretek között adta át kedden a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó, félmilliárd forintból megépített növénytermesztési központot Somogycsicsón.

A létesítményt a Csicsó Pig Kft. fogja üzemeltetni, ezzel biztosítva a cégcsoport növénytermesztési területének kapcsolódását a szarvasmarha-tartással és sertéstenyésztéssel, -hizlalással foglalkozó telepeihez.

 

 

A Claessens Group a tulajdonában álló telepekkel, melyeket a korábbi Dél-Somogyi Állami Gazdaság felvásárlásával alapoztak meg, napjainkra a térség legnagyobb állattartójává vált, miszerint 2100 tehenük van (tejtermelésük 24 millió liter), valamint 8500 tenyészkoca állománnyal rendelkeznek. Az állattartáshoz szükséges takarmány előállításához szántóföldi művelés alatt álló területeiken növénytermesztéssel is foglalkoznak, a hiányzó szegmenseket a térség gazdáitól vásárolják meg.

Itt kapcsolódik be a saját forrásból megépített, 2000 négyzetméteres, a munkagépek és alkalmazott technológiák karbantartására, adminisztratív feladatok ellátására szolgáló központ. A kedden átadott félmilliárdos létesítmény, valamint a korábban, 3,1 milliárd forintos beruházással bíró, Terebezdpusztán épült, nyers kukorica feldolgozására is alkalmas takarmánykeverő üzem jelentősen hozzájárul a környék foglalkoztatásának élénkítéséhez, ezzel a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez.

A beépített korszerű technológiának köszönhetően a cégcsoport versenyképessége nemzetközi szinten is növekszik, jövedelmezőségére is pozitív hatással van, egyben csökkenti a hazai állattenyésztés ökológiai lábnyomát.

 

 

Az agrárium is belépett a digitalizáció korába, olyan új fejlesztések, tudományterületek jelennek meg itt is, amelyek egészen más gondolkodásmódot, hozzáállást igényelnek – mondta a Nagy István, tárcavezető. Úgy vélte, a siker kulcsa a nyitottság a világ újdonságaira, továbbá az, hogy azokat az érintettek képesek legyenek, akarják és szeressék is használni.

A miniszter beszédében kitért arra is, hogy az agráriumban tevékenykedő cégek versenyképességének megőrzése -, valamint a pandémia negatív hatásainak csökkentése érdekében 50 milliárd forintos keretösszeggel a vidékfejlesztési programban új pályázati lehetőség nyílik az állattartó telepek fejlesztésére. A támogatási kérelmek benyújtására október 1-jétől lesz lehetőség.

Fotók: Pelsőczy Csaba