fbpx
253381

Csemegeszőlő – globális piaci helyzetjelentés

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 10.

Megkezdődött a csemegeszőlőszezon, a globális gyümölcspiacot meghatározza a déli félteke terméseredményei, illetve Peru minden nehézséget leküzdő ágazata.

Szőlő
A déli országok termése meghatározza a globális szőlőpiacot (fotó: Pixabay)

Hollandia – a kereslet nagyobb, mint tavaly

A dél-európai országokban tapasztalható hőség érezteti hatását a csemegeszőlő piacon, így az olasz csemegeszőlő esetében is. „A hőség miatt sok az égett és a gyengébb minőségű gyümölcs a piacon. A jó minőségű csemegeszőlő kínálata 30-40%-kal alacsonyabb, mint tavaly. Így elég sok olyan gyümölcs kerül a piacra, amely nem alkalmas a szupermarketek vagy a minőségibb termékeket kereső vásárlók számára” – állította egy holland importőr.

35%-kal kevesebb csemegeszőlő importáltak, a kereslet is sokkal nagyobb, mint tavaly, még sincs pánik a kereskedelemben. Hamarosan áttértnek az csemegeszőlőre, ez a szezon akár november végéig is eltarthat.

Németország – kedveltek a magnélküli fajták

A kínálat nőtt az előző évekhez képest, ennek megfelelően a csemegeszőlő fajták igen széles választéka található a német piacon. Már megérkeztek az olasz tételek is, mint például az Italia és a Palieri fajták, ez mennyisége növekedett a Black Magic és a Victoria kárára. A spanyol, francia és egyiptomi tételek elsősorban szortiment bővítésként voltak jelen a piacon. Már az első török Sultana szállítmány is megérkezett a német kereskedelembe.

Összességében azonban a törökországi hőhullám miatt a kereskedők jelentős termés- és mennyiségi veszteségekkel számolnak.

Általánosságban elmondható, hogy a kereslet nagy, különösen a magnélküli csemegeszőlő volt a legnépszerűbb.

Franciaország – a kereslet alulmúlta a vártakat

Már elkezdődött a francia csemegeszőlő szezon is. Jelenleg a Muscat fajta vezeti a szezont, amely idén kiváló minőséget és mennyiséget hozott. A délnyugat-franciaországi Moissac-ból származó Chasselas (Saszla) a tervezettnél valamivel korábban érik.

Általánosságban a 2023-as szezont illetően „a termelők nagyon optimisták a minőséget illetően: ez egy jó szezon lesz” – mondta egy piaci szereplő.

A keresletet illetően vannak kisebb aggodalmak, a szakemberek nagyobb forgalmat reméltek, de bíznak abban, hogy a piac jobb lesz, mint a csonthéjasoké.

Szőlő
A szakemberek a magnélküli gyümölcs nagyobb keresletét prognosztizálták, nem mindenhol jött be (fotó: Pixabay)

Olaszország – később kezdődött és hamarabb ér véget a szezon

A 2023-as szezon szokatlan jellemzőkkel bír, különösen a termelés szempontjából; az időjárás rendesen megtréfálta a termelőket. Általában májusban kezdődik az üvegházi termeléssel és decemberben ér véget a kései fajtákkal. Idén azonban szokásosnál mintegy két héttel később kezdődött a szezon, és nagy a valószínűsége, hogy a termelés még az ősz vége előtt véget is ér. A problémát tetézi, hogy a mennyiség is legalább 30%-kal kevesebb lesz.

A tavalyi év a magas termésmennyiség és a nem túl jó minőség éve volt, így most a növények pihennek, hiszen a két évnyi aszálytól és magas hőmérséklettől is szenvedtek. A májusi és júniusi esőzések miatt lisztharmat fertőzés lépett fel több, le nem fedett parcellában, aminek következménye szintén terméskiesés.

Mindezek ellenére a piac az ár tekintetében kiegyensúlyozott. A jelenlegi szezonban az árak sokkal jobbak, mint tavaly, az átlagos termelői árak 1,00 és 1,10 €/kg között mozognak, néhány esetben ennél magasabbak. A kereslet eddig alacsony, ezt ellensúlyozza a termékhiány, így egyensúlyban vannak az árak.

Apuliában az elmúlt két évben a magvas csemegeszőlő fajták ültetvényeinek közel 50%-át kivágták (már időszerű fajtaújítás miatt), így csökkent a kínálat ebből a termékből. A piac a fentiek miatt kialakult termékhiányra áremelkedéssel reagált, míg a magnélküli fajtákat ár alatt jegyezték (a Victoria csemegeszőlő 1,20 €/kg-os csúcsárat is elért, magnélküliek kilógrammjának ára az 1,00 € alatt maradt). Ez pont ellentétes az elemzők prognózisával, mivel a magnélküli fajtáknak jósoltak nagy jövőt a korábbi időszakok kereslete alapján.

Spanyolország – több és jobb lesz a termés

A spanyol csemegeszőlő területeket egyelőre elkerülték a hőhullámok. A nemzetközi piacokon jó a kereslet, az olasz konkurencia még nem igazán érzékelhető az ottani csúszás miatt. A jelenlegi terméskilátások jók, a tavalyitól nagyobb mennyiség várható, a termést 240 000 tonna körülire becsülik, de lényeges, hogy a minősége is jobb lesz. A korábbi évek versenyhelyzete elmaradt, mivel az egyiptomi termékek szezonja előrébb volt, ráadásul a mennyiség is szűkösebb volt.

A spanyol szupermarketek polcaira egész évben csemegeszőlőt szállító importnak köszönhetően ezen a téren exponenciálisan nőtt a fogyasztás.

Export kapcsán jobbak a kilátások, mivel az előző évhez képest rugalmasabb és megfizethetőbb tengeri tranzitforgalom segíti a szállítást. A spanyol exportőrök bíznak abban, hogy sikerül jó szezont zárniuk majd az ázsiai piacokon, Kanadában, az Egyesült Államokban és Dél-Afrikában.

Portugália – idén 40%-os növekedést várnak az export területén

A tervezettnél egy héttel korábban kezdődött a szüret a fehér csemegeszőlővel a portugál területeken. A belföldi piacon is nagyobb volt a kereslet, mint tavaly.

A Hollandiával, Belgiummal és Angliával folytatott exportszezon két hete kezdődött, jelenleg már Lengyelországba is szállítanak. A Midnight Beauty és a Sweet Celebration fajták eddig a sztárok a külföldi piacokon. Idén 40%-os növekedést várnak az exportszámok tekintetében.

Portugáliában a tél a szokásosnál kevésbé volt hideg, a tavasz pedig meleg, ennek eredménye, hogy az idei szezon korábban kezdődött. Ez azonban nem lényeges hatással a termény minőségére.

Dél-Afrika – még importból él a belföldi piac

A csemegeszőlő termesztők elégedettek a téllel, ugyanis sok eső és hó esett, vagyis a csapadék biztosított, jó termést várnak. Egyelőre még a saját termés nem biztosítja a belföldi igényeket, a szüret nem indult meg.

Dél-Afrika jelenleg importálja hazai piacára a csemegeszőlőt, elsősorban a spanyol fehér, magnélküli fajtákat, ezek kilógrammonként 3,5 euró fölötti áron mennek. A kereskedők szerint a spanyol termék minősége nem állandó, de a van kereslet, így átveszik. Várják a piros és a fekete szőlőket is, úgy néz ki, lesz rá kereslet.

Szőlő
Kalifornia az év zömében tudja teríteni a csemegeszőlőt (fotó: Pixabay)

Észak-Amerika – Kalifornia tarol

A kiskereskedők agresszív és nagyszabású csemegeszőlő akciókat terveznek, mert a kaliforniai csemegeszőlő ilyenkor ragyog igazán, és a figyelem középpontjában áll” – mondta egy termelő, beszállító. Kaliforniában május végén kezdődik a szezon és januárig tart, a csúcs július közepén kezdődik és december nagy részében tart. Még nem tudni, hogy az elkövetkező időjárási anomáliák, mint például trópusi viharok milyen hatással lesznek a termelésre. Minden régióban jelentős mennyiségű eső esett, a sok csapadék károsíthatja az érett gyümölcsöt, fertőzések indulhatnak, de a termelők kezelik a helyzetet.

A kiskereskedők jelzése szerint a csemegeszőlő tranzakciók száma és értéke emelkedő tendenciát mutatnak, ez az árképzésre is hatással van, vagyis a tavalyinál magasabb árak a jellemzők.

Peru – a világ csemegeszőlő főexportőre

Peru most zárta le az I. Nemzetközi Csemegeszőlő Kongresszust, ahol megünnepelhették, hogy a 2022-2023-as szezonban 71,4 millió láda (egy láda 8,2 kg) azaz 585,4 millió tonna csemegeszőlőt exportáltak. Ez 10%-kal több, mint az előző termelési évben volt, így Peru lett a világ csemegeszőlő főexportőre a mennyiséget tekintve.

Pedig több frontot nehezítették az ágazatot a körülmények: az időjárás nem igazán kedvezett a szőlőnek, a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékletek a szezon kezdetét késleltette. 2022-es fuvarozók sztrájkja, majd a 2022/2023 fordulóján végrehajtott politikai instabilitás a szállításokat nehezítette. A szezon utolsó szakaszában a Yaku ciklon érkezése befolyásolta az exportot, akárcsak az „El Niño Costero” időjárási jelenség, amely a késői fajtákat érintette.

A perui csemegeszőlő ágazat erejét mutatja, hogy ezen körülmények között is ilyen eredményt ért el. Ehhez az is hozzátartozik, hogy új és fontos célországgal bővült az export. Japán 125 millió potenciális fogyasztóval rendelkező piac, ahol Peru nagy mennyiségű csemegeszőlővel megjelenthet. Ugyanis Japán jóváhagyta, hogy 26 csemegeszőlő fajtát szállítson a dél-amerikai ország a piacára, mely meghaladja más országok kvótáját.

Ami még érdekelheti szőlő témában

A hazai csemegeszőlővel kapcsolatos tényeket ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

A borszőlők áraival is foglalkoztunk, illetve a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására is felhívtuk a figyelmet.

Forrás: FreshPlaza