fbpx

Alacsonyak a hazai szőlőárak

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 31.

Megkezdődött a szüret, bosszúsak a gazdák az alacsony felvásárlási árak miatt. A legolcsóbb fajta a Villard blanc, bruttó 100 forintért veszik átlagban kilóját, legjobban a Tramini és a Furmint megy, 280 forint/kilogramm áron, de az átvételi árak borvidékenként változik.

Szőlő
Megkezdődött a szőlő szüret, nem lesz rekordtermés (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A hazai árakat joggal tekintik a szőlőtermelők kritikán alulinak

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára közösségi oldalán adott igazat a felháborodott gazdáknak, de azt is kiemelte, hogy ennek megfogható okai vannak. Szerinte az egyik legfontosabb meghatározó tényező a szőlő árának megállapításánál, hogy mennyiért kerül értékesítésre a belőle készült bor. Ebből lehet visszaszámolni, és az alapanyag árát bekalibrálni.

Példaként a német 2022-es borimport jellemző számszaki mutatóit hozta. Ebből jól látszik, hogy az egyes országok (ezen belül Magyarország is) borelőállítói, forgalmazói milyen átlagáron értékesítik a német piacon a bort.

A német borimportban a magyar bor a harmadik legalacsonyabb átlagáron kerül beszállításra, 0,89 USD-ért (Szlovákia és Észak-Macedónia után). A németek átlagos importára 2,13 USD/liter” – hívja fel a figyelmet az alacsony kereskedelmi mutatóra az államtitkár.

Német borimport, táblázat
A harmadik oszlop a beszállított mennyiség összértékét, a negyedik magát a mennyiséget (liter) tartalmazza, a következő pedig az egy literre kivetített átlagárat

Magas termelési költségek, alacsony felvásárlási árak

A mezőgazdaság szőlőtermelői ágazatát is kihívások elé állítják az utóbbi évek eseményei, itt is jellemző a magas inputárak, emelkedő munkabérek, ennek ellenére munkaerőgondok vannak… A termelői és előállítói költségek 50-100 százalékkal emelkedtek, viszont a szőlő felvásárlási ára, illetve a borok ára nem megy feljebb az előző évek alacsony szintjénél. A hazai kereslet sem húzza fel az árakat, a fiatalok nagyrésze nem borfogyasztó. Magyarországon az elmúlt években tapasztalt, átlag évi 30 literről nagyjából 14-15 literre esett vissza a borfogyasztás.

Ez azt jelenti, hogy a borászok és a termelők között feszültség alakul ki, egyes termelők felhagynak a szőlő művelésével. A tavalyi aszályt még mindig érzik az ültetvények, nem terem idén sok a szőlőből, mégsem tudják a gazdák financiális érdekeiket érvényesíteni.

A szőlő prognosztizált átlagárai a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa weboldalán, borvidékekre lebontva, tekinthetők meg.

A hatóságok a szüret idején a szőlőültetvények mellett a feldolgozó borászati üzemeket is ellenőrzik.