fbpx

Piactisztító hatása van a szüreti ellenőrzésnek

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 14.

Az elmúlt évek pozitív tapasztalatai alapján komoly piactisztító hatása van a borágazatban, így idén is folytatódik a 2019-ben megkezdett szőlőszüreti ellenőrzési program – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Kékszőlő
Az előző évek hasonló tárgyú ellenőrzései hasznosnak bizonyultak, így ismétel a hivatal (fotó: Horizont Média/Archívum)

Cél a szőlőtermesztők érdekeinek védelme

Az államtitkár hangsúlyozta, a program lényege annak a korábban tapasztalt visszás gyakorlatnak a megelőzése, amely szerint a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek.

Ez hátrányosan érintheti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen ez a gyakorlat a borkészítéskor visszaélésekre adhat alkalmat, és így negatív hatása van a szőlőárakra.

A fenti probléma megelőzése érdekében indított 2019-ben közös szüreti ellenőrzési programot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A korábbi ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak. A hatóságok a szüret idején a szőlőültetvények mellett a szőlőt feldolgozó borászati üzemeket is külön ellenőrzik.

Legyen elismerve a szőlő árában a termelési költségek növekedése

Az idei esztendőben krízislepárlási támogatás megnyitásával is enyhíteni kívánják a piaci helyzetet. Emellett a kiterjesztett gyártói felelősség díj kapcsán az ágazat számára biztosított kedvezmények együttesen érdemi segítséget adhatnak a borászatok részére ahhoz, hogy a szőlő árában elismerjék a termelési költségek növekedését.

Az ágazat több irányból is támogatott, hiszen lezárult az ePincekönyv kialakítására indított projekt, de a bortörvényben is pontosítottak az egységes jogértelmezés érdekében fogalmakat, illetve borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez írtak ki pályázatot.

A várakozások szerint az ellenőrzési program idei végrehajtása eredményesen járul majd hozzá a szőlő- és borágazat védelméhez – fejezte ki reményeit Feldman Zsolt.

Forrás: AM Sajtóiroda