fbpx

Sertéspestis, Brexit: bandák viszik a kukacos húst Angliába

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 27.

Sertéspestises régióból eredő, sokszor romlott, fertőzött húsok érkeznek méghozzá kereskedelmi mennyiségben az Európai Unióból 2016-ban kilépett Egyesül Királyságba. A Brexit után olyan sokat romlott a helyzet, hogy évente több száz lefoglalást hajtanak végre, de a bűnbandák új cseleket vetnek be.

csempészett romlott hús brit határon
Fotó: The Times

Régi, angol rendszámú kisteherautókat, furgonokat, sőt, kamionokat vásárolnak szervezett bűnbandák azért, hogy kereskedelmi mennyiségű illegális húst csempészhessenek az országba –   értesült a Farmers Weekly. Ezeket gyorséttermekben, pubokban értékesítik, vagy ugyancsak a feketepiacon működő gyártóknak adják el – erősítették meg a húsipar képviselői és a határ menti tisztviselők online találkozóján. A brit rendszámokkal kisebb a kockázatuk arra, hogy feltartóztassák és ellenőrizzék őket. A csempészek már azt is tudják, hogy ha hűtött teherautóval utaznak a Doverben lévő kikötőkhöz, akkor onnan a szárazföld belseje felé terelik őket, a 22 mérfölddel távolabbi Sevington-i (Kent állam) határállomásra. A Sevingtonban lévő határállomáson sok járművet nem is ellenőriznek a létszámhiány miatt. Ez különösen szúrja az ipari szereplők szemét, mert miközben a kormány költségcsökkentésre hivatkozva leépíti az ellenőrzést – például nincs elég állatorvos –, a húsipari vállalkozásoknak felszámítják az importellenőrzések díját a Brexit óta.

A doveri határellenőrzés tisztviselői 2022 szeptembere óta legalább 584 lefoglalást hajtottak végre illegális húsból a brit kikötőben, miközben a hírek szerint a kormány csökkenteni kívánja a határellenőrzések finanszírozását. A lefoglalások közül legalább 546 olyan húst tartalmazott, amely az afrikai sertéspestis által érintett területekről származott, vagy „csak” kukacokkal volt fertőzött