Minden elhullott rókát laboratóriumba kell küldeni

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 10.

Harmadszor mutatták ki a veszettséget a román állategészségügyi hatóságok Szatmár megye területén, a magyar határ közelében. 2020 novemberében egy kutyában, majd egy szarvasmarhában, ez év február elején pedig egy vadon élő rókában diagnosztizálták a veszélyes vírust a romániai megyében.

 

Magyarországon nem találtak veszett állatot

Romániában – a rókaimmunizációs programnak és a kutyák kötelező védőoltásának köszönhetően – a veszettség egyre inkább visszaszorul, azonban a fertőzés szórványosan jelen van.

A romániai esettel összefüggésben Magyarországon nem találtak veszett állatot, hazánkban a betegség 2017 óta nem fordult elő. Ebben nagy szerepe van a tudatos állattartóknak és a rendszeres vakcinázásnak, mely elsősorban a rókákat érinti.

 

vörös róka
Vörös róka – Vulpes vulpes (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

Állattartók, vadgazdálkodók figyelem

Az országhatárhoz közeli romániai esetek miatt a NÉBIH felhívja a hazai állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának fontosságára. Magyarországon a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, míg a macskáké erősen ajánlott. Különösen fontos a vadállatokkal gyakrabban, nagyobb eséllyel érintkező háziállatok, például a vadász-, kotorék- és pásztorebek vakcinázása.

A magyarországi rókaállomány fertőzöttségének kizárása, valamint a veszettség esetleges megjelenésének mielőbbi felderítése érdekében a fertőzött vidékkel szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászterületeken már megkezdődött a rókák fokozott vizsgálata. Az érintett romániai területekkel határos, a NÉBIH által kijelölt vadásztársaságok kötelesek minden elejtett vagy elhullottan talált rókát laboratóriumi vizsgálatra küldeni a következő két hónapban.

 

A veszettség az egyik legrégebben ismert fertőző betegség

A beteg állat harapása útján terjed a másik állatra vagy akár az emberre is. Többszörös előfordulása a román határtérségben a hazai járványügyi helyzet szempontjából is aggályos. A fertőzött vadállatok nagy távolságokat is megtehetnek, így a betegséget a magyarországi rókaállománynak is átadhatják. A februári párzási időszak egyébként is az állatok fokozott mozgásával, gyakoribb harcokkal, sérülésekkel jár, megnövelve a veszettség terjedésének kockázatát.

 

A veszettségről még több információ érhető el a NÉBIH, ezzel a témával foglalkozó honlapján.

 

Aki a betegségre gyanús egyedet észlel vagy elhullott rókát talál, jelezze a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságnál vagy a NÉBIH zöldszámán (+36-80/263-244).

 

Forrás: NÉBIH

Összeállította: Barna Ferenc