fbpx

A célzott lombtrágyázások jelentősége a kertészetekben

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 augusztus 03.

A szüret közeledtével az egyik legfontosabb feladatunk a zöldség és gyümölcs piaci értékének fokozása. Ilyenkor a tárolhatóságra, a termésszíneződés javításra, íz- és beltartalmi értékek javítására kell kidolgozni tökéletes lombtrágyázási technológiát. Erre a Yara termékek teljes mértékben megfelelnek, s a kidolgozott technológiáink hosszú évek óta bizonyítottak a napi termesztés során.

 

Mezőgazdaságban a lombtrágyázás a siker egyik kulcsa
A
Yara termékek már bizonyítottak a kertészetekben is (Fotó: Yara)

 

Miért is nagyon fontos kérdés a zöldség- és gyümölcstermelők számára a tárolhatóság, a színeződés? Mert:

  • Csak az egészséges, jól tárolható, szállítható terméket tudják évről évre biztonsággal értékesíteni.
  • Az előrehozott színeződéssel növelni tudják a korai értékesítési mennyiséget, így magasabb árbevételt tudnak elérni.
  • A fogyasztók is a színes terméseket keresik, s ezért hajlandóak magasabb árat is fizetni.

Összességében azért, mert könnyebben, magasabb áron tudják a termékeiket értékesíteni.

 

Mit tehet a termelő, mit kell tennie a termelőnek?

A sikeres kalcium-utánpótlás fontos pillére a lombtrágyázás, amit a növényvédelmi munkákkal egymenetben kell elvégezni, a kötődéstől kezdve folyamatosan. Erre a célra tökéletes termék a Yara Vita Stopit 5-7 l/ha adagban kipermetezve, így 224 g/liter kalciumot tudunk visszapótolni.

 

Miért érdemes a Yara Vita Stopit-ot választani a termelőknek? Mert:

  • A legjobban felvehető kalcium hatóanyagformát tartalmazza (kalcium-klorid).
  • Könnyen beépül a gyümölcsbe, levélbe.
  • Magas a hatóanyag-mennyisége (224g/l kalcium-oxid tartalom).
  • Egyedi formulázása miatt biztonságos, nem perzsel és jó keverhető a növényvédőszerekkel

Almában 4-6 kezelést mindenképpen el kell végezni.

Az elmúlt években már megszerették a gyümölcstermelők a YaraVita Frutrel-t (69g/l N, 240 g/l P2O5, 280 g/l CaO, 100 g/l MgO, 20 g/l B és 40g/l Zn). Ez a termék segíti a termő növényeket a jó termésfejlődésben, és utána az estleges stresszhelyzetek (pl. aszály, jégverés stb.) átvészelésében, a vegetáció során, egészen az érésig. A dózisa: 5 l/ha. A betakarítás előtt 3 héttel legyen az utolsó kezelés.

 

Mezőgazdaságban a lombtrágyázás a siker egyik kulcsaA Yara termékek jellemzői: magas hatóanyag, könnyű felszívódás, biztonságos, keverhető más anyagokkal (Fotó: Yara)

 

A fedőszín kialakulása PAL (phenylalanine ammonia lyase) termeléssel van összefüggésben

A megfelelő minőségű, könnyen felvehető foszfortartalmú műtrágyák fokozzák a fenti vegyületek képződését, s így elősegítik a fajtára jellemző fedőszín gyorsabb kialakulását. Ezt úgy érjük el, hogy közben nem öregítjük a szöveteket, nem növeljük a héj szövetében aránytalanul a káliumot, nem fokozzuk az etilén-tartalmat, nincs gyorsított érés, öregedés!

Így biztosított a hosszabb szállítás időszak (pl. szilva, őszibarack), illetve a biztonságosabb tárolás (pl. téli alma, körte).

A fenti céloknak, elvárásoknak a YaraVita Seniphos teljes egészében megfelel, amely tartalmaz 3 g/l nitrogént, 310 g/l foszfort és 60 g/l kalciumot. A termék folyékony kiszerelésű, ezért könnyű a kezelése. A formulázásának köszönhetően perzselést nem okoz. A YaraVita Seniphos-t önmagában kell kijuttatni, mert a növényvédőszerek a termékszínező hatását csökkenthetik. Két kezelés javasolt. Az első időpont akkor, amikor a gyümölcsön láthatóak a fedőszín kezdeti jelei (ez szüret előtt 3-4 hét), a második az első kezelés után 7-10 nappal.

 

Mezőgazdaságban a lombtrágyázás a siker egyik kulcsa
A
YaraVita Seniphos előnye, hogy megfizethető megoldás (Fotó: Yara)

 

A hektár dózisa: 10 liter

A YaraVita Seniphos további előnye még, hogy a hozzá hasonló termékekhez képest a hektár költsége lényegesen kedvezőbb, a termék egy biztos, megfizethető megoldás.

 

Kérdés esetén keressenek minket bizalommal!

Kovács András
+36 30689 8095

Yara Hungária Kft.