fbpx

A kárenyhítési rendszer segít a bajba jutott gazdáknak

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 11.

A káreseményt a termelőnek 15 napon belül kell bejelentenie! A szélsőséges időjárás országszerte számos kárt okozott a mezőgazdaságban is, de a kárenyhítési rendszer segítséget nyújt felhőszakadás- és viharkárok esetén a szántóföldi növénytermesztésben és kertészetben – hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatójában.

Sötét felhők a kalászos mező felett
Az agrártermelők a heves viharok miatti kárukat az esemény követően 15 napon belül, online jelenthetik be (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Mit nevezünk viharnak, felhőszakadásnak?

Az agrár-kárenyhítési rendszer tagjai az utóbbi időszakban tapasztalt heves viharok miatti kárukat a káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül jelenthetik be. A benyújtás online történik a Magyar Államkincstár (MÁK) erre szolgáló elektronikus felületén, ügyfélkapus bejelentkezést követően, a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül. Az elszenvedett felhőszakadáskár vagy viharkár esetén azt az időpontot kell a káresemény bekövetkezésének tekinteni, amikor a vihar a károsodással érintett területen bekövetkezett.

A felhőszakadásnak minősül azon időjárási jelenség, amelynek során a kockázatviselés helyén lehullott csapadék húsz perc alatt mért átlagos intenzitása elérte vagy meghaladta a percenkénti 0,75 milliméteres értéket, vagy a lehullott csapadék mennyisége huszonnégy óra alatt elérte a 45 millimétert.

Vihar a másodpercenként legalább 20 méteres szélsebesség, ide tartozik a szántóföldi növényállományban mechanikai sérülést okozó, szintén legalább ugyanilyen sebességű szél által szállított szemcse vagy részecske miatti homokverés is. Viharkár a kockázatviselés helyén termesztett növényekben a vihar miatt bekövetkezett olyan káresemény, amely a növénykultúrában hozamcsökkenést okoz.

Hozamcsökkenés és termelésiérték-kiesés

A támogatási feltételek fennállásakor, például legalább 30 százalékos hozamcsökkenés és 15 százalékos termelésiérték-kiesés esetén kárenyhítő juttatást akkor vehet igénybe a termelő, ha rendelkezik az agrárkár-megállapító szerv által igazolt kárbejelentéssel, tárgyévben a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizette, és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet majd novemberben, legkésőbb november 30-ig benyújtja.

A kincstár fentiekben is említett, kárbejelentésre szolgáló elektronikus felülete a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/mkr-mezogazdasagi-kockazatkezelesi-rendszer oldalon érhető el.

További információk a témában elérhetők honlapunkon, ahol a biztosító oldaláról közelítettük meg a káreseményeket és a szükséges intézkedéseket.

Forrás: AM Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc