fbpx

Állandósult a madárinfluenza: vakcinabankot hoznak létre

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 23.

A Nébih és a Ceva-Phylaxia Zrt. együttműködésével. A magas patogenitású madárinfluenza-vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott.

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina – jelentette be a Nébih. A hivatal ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra. Megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyag-termelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára, így amikor a járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300 ezer adag.

Magyarországon a tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járványnak eddig több mint 1,6 millió állat esett áldozatául. A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét – közölte a Nébih.

Legutóbbi cikkeinket az egész Európát érintő témában itt, itt és itt olvashatják