fbpx

Madárinfluenza: csak idő kérdése volt, mikor esik el Somogy

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 19.

Majdnem 40 ezer hízópulyka esett a madárinfluenza áldozatául Somogyban.

A Somogy vármegyei Kaposvár településen található az a nagyjából 39 ezer hízópulykát számláló telep, ahol az állattartó az állatok megemelkedett elhullását tapasztalta. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból vett mintákból.

vadmadár vonulás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az okokat feltáró járványügyi nyomozás még folyamatban van, ugyanakkor az állomány ‒ már a gyanú alapján megkezdett ‒ felszámolása be is fejeződött. Az érintett gazdaság körül a járványügyi szakemberek a szabályoknak megfelelően kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet is. 
A szóban forgó eset is igazolja, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bárhol megjelenhet az országban. November óta folyamatosan követjük, hogyan terjed a járvány, ami egyébként világszerte súlyos áldozatokat követel, sőt, már oltott állományokat is fenyeget. Amennyiben a járványügyi helyzet összességében kedvezően alakul, a hatóság az ország nagy részében rövidesen feloldhatja a korlátozást a jelenleg még az alatt álló területeken.

Figyelembe kell azonban venni, hogy a betegség elszórtan továbbra is jelen van hazánkban. A fertőzés elleni védekezés érdekében a járványügyi előírások teljes mértékű betartása a továbbiakban is kiemelt jelentőségű lesz. Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy baromfiállományuk se közvetlen, se közvetett módon ne érintkezhessen vadon élő madarakkal.