fbpx

Hajdú után Szabolcsban is madárinfluenza: 51 ezer állat…

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 09.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, egy pecsenyekacsa-telepen a gyanú alapján elkezdték az állomány felszámolását.

madárinfluenza vonuló madár
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánás után Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszadobon is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Itt ugyancsak a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek megjelenése keltett gyanút a tiszadobi pecsenyekacsa-telepen. A Nébih-labor igazolta a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét, ezért a mintegy 51.000 állatot számláló állomány felszámolását már a gyanú alapján elkezdték, és kijelölték a védő-, illetve megfigyelési körzetet.

A magas patogenitású, azaz nagy megbetegítő képességű madárinfluenza mellett Bács-Kiskun vármegyében alacsony patogenitású madárinfluenza H5N2 altípusát is igazolták a vizsgálatok. A jászszentlászlói tömőlúd állomány állatai tünetmentesek voltak, a fertőzésre a vágóhídra szállítást megelőző, kötelező tamponvizsgálat derített fényt.

A járványtani kutatások valószínűsítik, hogy a vonuló madaraknak is szerepe van a betegség terjesztésében. Legnagyobb veszélynek azok a víziszárnyas-állományok vannak kitéve, amiket részben vagy teljesen kifutón, legelőn tartanak, így ezeket az őszi madárvonulás időszaka alatt fokozottan kell óvni a vadon élő madarakkal történő érintkezéstől.