fbpx

Egyszerű lépéssel a precíziós gazdálkodás felé

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 26.

Sokan még mindig azt a téves nézetet osztják, hogy a precíziós mezőgazdaság egy igen beruházás igényes dolog. Véleményem szerint „csak” rendkívül elhatározás igényes, és ha átgondoltan, és körültekintően kezdenek bele, akkor igen csekély a beruházás igénye!

A precíziós gazdálkodás megvalósításának egyik alapeleme, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű adat álljon rendelkezésre. Az adatok egységes rendszerszintű tárolásához a legfontosabb első lépés, hogy legyen egy olyan kezelőfelületünk (Ag Leader esetén az InCommand 800 vagy 1200 monitor), melyet bármilyen munkagéphez illeszthetünk. Az InCommandot használók keze nincsen megkötve, hogy milyen munkagépekkel tud együttdolgozni ez a felület. A munkagép márkája, ISOBUS-ra való képessége, korszerűsége, egyáltalán nem elvárás ahhoz, hogy ezen a kezelőfelületen keresztül gyűjtsük be az adatokat a kijuttatásokról, vagy ezen a felületen keresztül valósítsuk meg a szaktanácsadók által elkészített terveket. Ez utóbbira az Ag Leader AgFiniti nevű, felhőalapú megoldása kényelmes megoldást kínál: az irodából a monitorba egy zárt internetes protokollon keresztül tudnak az adatok áramlani. A hozzáférést pedig a tulajdonos módosíthatja.

Ha most kezdi el rendszerbe gyűjteni az adatait, akkor a későbbiekben sokkal gördülékenyebben tud majd átállni a precíziós gazdálkodásra. Igazából ez az egyetlen hosszútávon fenntartható módja. Mindenkinél ennek kellene lennie az első lépésnek, hogy egy helyen, egy rendszerben tárolja az adatait. Többféle kezelőfelületbe gyűjtve, más-más rendszereket használva felesleges bonyolultságot visz bele az adatkezelésbe. Ne hagyja, hogy az ilyen módon tárolt adatok miatt ne tudjon csatlakozni a precíziósan gazdálkodók egyre bővülő táborához!

Szeretném pár példán keresztül megmutatni, hogy az Ag Leaderrel milyen munkagépvezérlési megoldásokat lehet kialakítani. Ezek mind itthon megvalósított megoldások, és csak néhány eset kiemelve.

Terv szerinti műtrágyaszórás meglévő GPS vevő felhasználásával

Feladat: terv szerinti műtrágyaszórás Bogballe műtrágyaszóróval, meglévő John Deere GPS vevő a gazdaságban.

Megoldás: Ag Leader InCommand 800-as és John Deere GPS vevő összekötése, terv szerinti műtrágyaszórás kialakítása.

Terv szerinti műtrágyaszórás ISOBUS-os gépen, meglévő GPS vevő felhasználásával

Feladat: terv szerinti műtrágyaszórás Kuhn ISOBUS-os műtrágyaszóróval, meglévő John Deere GPS vevő a gazdaságban.

Megoldás: Ag Leader InCommand 1200-as és John Deere GPS vevő összekötése, terv szerinti műtrágyaszórás kialakítása.

Vetőgép (Pöttinger) és a műtrágyaszóró közös kezelőfelület használ meglévő GPS vevővel

Feladat: ISOBUS-os Pöttinger vetőgépnek kezelőfelületet adni, és ugyanazzal a kezelőfelülettel a régi függesztett műtrágyaszórót alkalmassá tenni differenicált- és terv szerinti műtrágyaszórásra

Megoldás: Ag Leader ISOBUS vezérlésre alkalmas InCommand kezelőfelülete, és Ag Leader kijuttatás vezérlő intergálása a függesztett műtrágyaszóróra.

3 féle anyag kiuttatása egy időben: vetőmag, műtrágya és talajfertőtlenítő

Feladat: Automatikusan szakszolja a Vaderstad vetőgépet. Külön, és előre feltöltött terv szerint juttassa ki a műtrágyát. Külön, és előre feltöltött terv szerint juttassa ki a vetőmagot. Külön juttassa ki a talajfertőtlenítőt.

Megoldás: Ag Leader 1200-as kezelőfelület. Több anyagos kijuttatási feloldó kód. Az SMS programmal könnyedén lehet olyan tervet készíteni, ami mindhárom anyagra, de egymástól teljes független dózisban tartalmaz kijuttatási tervet.

Facebook oldalunkat böngészve más egyéb megoldásokat is láthat! Link: https://www.facebook.com/robotpilotahungary/

Ne várjon tovább! Kezdje el rendszerben adatok gyűjteni, élvezze ki már most az előnyöket, és alapozza meg a precíziós gazdálkodását a jövőre nézve!

Ag Leader magyarországi importőre Robotpilóta Magyarország Kft.
www.robotpilota.hu