fbpx

Politikai kérdés az agrárgazdasági téma a szomszédban

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 04.

Az egyik legvitatottabb témák között szerepelt a választási kampányban a szlovákiai gazdáknak tetemes károkat okozó ukrán gabona, melyre még mindig nem találtak elfogadható uniós megoldást.

Gabona
Az ukrán agrártermékek exportja nehéz helyzetbe hozza a szlovákiai gazdákat (fotó: Horizont Média/Archívum)

Mire számíthatnak a szlovák gazdák?

Miután az Európai Bizottság nem volt hajlandó meghosszabbítani az ukrán gabona szeptember 15-én lejárt behozatali tilalmát, a szomszédos országok nemzeti hatáskörben hosszabbították meg a behozatali tilalmat. Ez nem nyerte el Brüsszel tetszését, és Kijev a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) beperelte a régió országait.

A Szlovákia ellen indított keresetet ugyan felfüggesztették, ez köszönhető Jozef Bíreš ügyvezető földművelésügyi miniszter és ukrán kollégája tárgyalásának, de a helyzet még nincs rendezve.

A támogatás összegét keveslik a gazdák

A szlovákiai gazdák helyzetén – az ukrán gabonaimport okozta károk enyhítésére – állami támogatás segít.

A támogatás összege csekély, de persze hálásak vagyunk érte” – kommentálta a 15,7 millió eurós, hektáronként 38 eurós kompenzációt Andrej Gajdoš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) ügyvezető alelnöke. A gazdák vesztesége egyébként már tavaly meghaladta a több százmillió eurót, a Gabonatermesztők Szövetsége szerint pedig a hazai gabona szinte eladhatatlan, a szlovák belföldi piac stagnál. A szakmai szervezet szerint a gazdák számára a jelenlegi árak nem fedezik a termelési költségeket sem.

Az Európai Unió nem egységes a témában

Spanyolországnak, Olaszországnak és Németországnak nincs problémája az ukrán búza importjával. Emil Macho, az SPPK elnöke ezért arra figyelmeztet, hogy nem csak rövid távon kell reagálnunk, hanem azt is figyelembe kell vennünk, hogy az ukrán agrártermékek exportja hogyan változtatja meg a jövőben a szlovákiai gazdák és élelmiszertermelők helyzetét.

Hosszú távon tehát választ kell találnunk arra is, mihez kezdünk, ha Ukrajna belép az Európai Unió szabadpiaci övezetébe. Én azt állítom, hogy ennek a mezőgazdaságunk fogja megfizetni az árát” – tette hozzá Macho, aki szerint, hosszabb távú megoldásokban kell gondolkodni, nem csupán egyszeri támogatásokban.

Forrás: ÚjSzó