fbpx

Új hitelkonstrukció indult az agrárosoknak

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 03.

A most elindult Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel konstrukció hatalmas segítséget jelent a magyar mezőgazdaság számára az ukrán gabonaválság okozta piaci nehézségek áthidalásában – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az Agrárminisztérium és a KAVOSZ Zrt. együttműködésének köszönhetően létrejött új konstrukció hatékony segítség a gazdálkodók számára a forgóeszköz-finanszírozás megfizethető szintjének biztosításában. Jelenleg ugyanis mindössze évi 5% ténylegesen fizetendő kamatterhet jelent a KAVOSZ irodáiban már elérhető hiteltermék.

Kukorica
A hitelkonstrukciót mezőgazdasági vállalkozások vehetik igénybe (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az emelt mértékű kamattámogatás fő jellemzői:

  • maximum 100 millió forint összeg erejéig mezőgazdasági vállalkozások vehetik igénybe;
  • a konstrukció maximált futamideje 3 év;
  • a hitelszerződések megkötésére 2024. június 29-ig van lehetőség.

A megemelt kamattámogatás a normál Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel már rendelkezők számára is elérhető, hiszen most mindenkinek szüksége van további segítségre – mondta az államtitkár.

Jól teljesítő, beruházó és fejlődő agrárvállalkozásokra van szükség

Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte, hogy „a jelenlegi nehéz, szankciók sújtotta gazdasági helyzetben és az ennek következményeként kialakult magas kamatkörnyezetben az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ rendkívül jelentős segítséget jelent a szektor szereplői számára. A kormány célja, hogy a kamattámogatott hitellel hozzájáruljon a munkahelyek megvédéséhez és az agrárvállalkozások versenyképességének növeléséhez”.

Annak érdekében, hogy 2024-ben a kormány helyreállítsa a gazdasági növekedést, a jól teljesítő, beruházó és fejlődő agrárvállalkozásokra is szükség van – tette hozzá.

Az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióra vonatkozó részletes információk, az üzletszabályzat és az igényléshez szükséges dokumentumok elérhetőek a www.kavosz.hu oldalon.

Forrás: AM Sajtóiroda