fbpx

Zöld út – a támogatási feltételek összefoglalva, magyarázva

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 05.

Segít eligazodni az Európai Bizottság által elfogadott, hazánk uniós Közös Agrárpolitikával kapcsolatos Stratégiai Tervének szakmai, jogi szövegében a „A Feltételesség szabályrendszere a 2023-2027-es támogatási időszakban” című kiadvány, melyet a Nemzeti Agrárkamara és az Agrárminisztérium készített el közösen. A segédlet célja, hogy a mezőgazdaság minden érintett szereplője a lehető legjobban megértse és tudja alkalmazni a vonatkozó előírásokat.

Munkagép a bodzásban
Az eddig ismert előírások változásokkal egészülnek ki az új támogatási rendszerben (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Zöld utat kapott a magyar agrárium érdekeinek megfelelő támogatáspolitika

A korábbi időszakkal szemben a 2023-tól indult ciklusra vonatkozóan az I. és II. pillért együtt kellett megtervezni és felépíteni úgy, hogy az megfeleljen az EU különféle stratégiáinak, irányelveinek (például Zöld megállapodás, Termőföldtől az asztalig, Biodiverzitás stratégiák).

A kiadvány a Feltételesség előírásrendszeréből a HMKÁ előírásokat ismerteti, melyek kibővültek a Zöldítés egyes feltételeivel, úgymint az állandó gyepterületek megőrzése és az ökológiai fókuszterületek fenntartása.

Az eddig ismert HMKÁ előírások 2023-tól új miniszteri rendeletben kerülnek meghatározásra, és több változással egészülnek ki:

  • új elemként megjelenik a vizes élőhelyek és lápok védelme, azonban a tagállami sajátosságok és a szükséges végrehajtási feladatok előkészítése miatt ezen előírás bevezetése csak 2025-től esedékes (HMKÁ 2),
  • a vízfolyások menti védősávokon egységes szabályozás alá került a műtrágya és a szervestrágya kijuttatása, megtartva a szervestrágyára vonatkozó szigorúbb előírásokat, valamint a növényvédőszer-használat tiltását, a vízfolyástól számított 5 méter széles sávon belül (HMKÁ 4),
  • az erózió elleni védekezés érdekében a 12 %-nál meredekebb lejtésű területeken az eddig ismert szabályozásokon túl a korlátozás alá eső növények köre kibővítésre került az összes kapás kultúrára, beleértve a kukorica és a napraforgó, valamint az őszi káposztarepce 24 cm-nél nagyobb sortávolságon való termesztését is. Ezeket a fajokat csak szintvonalasan vagy erózió elleni védősávok beiktatásával, vagy direkt – vetésben lehet termeszteni (HMKÁ 5),
  • ültetvények esetében két előírás kerül bevezetésre. 12% meredekebb lejtőn lévő ültetvényeknél sorköz takarás kialakítása mulcsozással vagy egynyári növénnyel, valamint ültetvény kivágását követően -amennyiben a gazdálkodó újra szeretné telepíteni talajtakarást szükséges biztosítani a területen (HMKÁ 6).

A kiadvány és a Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos további információk a Kamara KAP-2023-2027 gyűjtőoldalán elérhetőek.

Forrás: NAK