fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Horváth Bence

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 22.

Horváth Bence a Busa Bt. fejlesztőmérnöke, résztulajdonosa. Mivel a cég családi vállalkozásuk, így gyermekként is belelátott a folyamatokba. A BME Gépész Karán szerzett géptervező mesterdiplomát, majd belecsöppent a cég irányításába. A döntés nehéz volt számára, mivel az egyetem motorsport csapatával nemzetközi sikereket ért el, így megnyílt előtte az út az autóipar felé is.

 

Horváth Bence, Jövő agrárszakembere kategória
Horváth Bence, Jövő agrárszakembere kategória

 

A fejlesztéseiről híres vállalkozásukban szerteágazó feladatokat lát el. Géptervezőként hivatása a legnehezebb követelményeknek megfelelő talajművelő gépek kifejlesztése. Kis cégről lévén szó, édesapja mellett a cég szervezeti fejlesztésével is foglalkozik. A siker elérése érdekében nemcsak kiváló munkatársakat kell toboroznia, de vezetőként ismernie kell a különböző területek feladatait és összekapcsolódásait, s víziót kell adnia és kialakítania a termékeny munkakörnyezet számára.

Egyik nagy szakmai sikere, hogy kijuttatta a céget az Agritechnica mezőgazdasági szakkiállításra, ahol nemzetközi sikereket értek el édesapja találmányán alapuló termékeikkel. A gyors termékadaptáció révén pedig Nyugat-Európában is versenyképesek. A Busa termékei hatalmas segítséget nyújtanak a bioszántóföldi növénytermesztőknek, részben ez is a sikerük oka. Horváth Bence a fenntartható jövőt szem előtt tartva olyan új növénytermesztési irányokat is támogat termékeik fejlesztésével, mint a talajmegújító gazdálkodás vagy a szén-dioxid megkötő minimum talajművelés.

Rendszeresen vállal BME-s diplomakonzultációt és bírálatot, valamint előadásokat tart a jövő mérnökei számára a szakma gyakorlati oldaláról. Elkötelezetten igyekszik fiatalokat hozni az elöregedő mezőgazdasági szektorba, így iskolaválasztási kiállításokon, nyílt napokon tart előadást a szakmáról. A MEGFOSZ elnökségi tagjaként szintén foglalkozik a fiatal mezőgépészek programjával, valamint igyekszik lebontani a magyarországi gépkereskedők és gépforgalmazók közt a múltban kiépült ellentéteket.