fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Dr. Farkas Alexandra

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 22.

Dr. Farkas Alexandra táj- és környezetkutató geográfusként a mesterséges fények élővilágra gyakorolt hatásaival foglalkozott, e téma kapcsán szerzett doktori fokozatot az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2019-ben az általa elnyert ösztöndíj segítségével épülhetett ki a világ első olyan innovatív fénysorompó védőrendszere, amellyel a kivilágított hidaknál 80 százalékkal csökkenthető a nyári éjszakákon rajzó védett dunavirág kérészek tömeges pusztulása.

 

Dr. Farkas Alexandra, Jövő agrárszakembere kategória
Dr. Farkas Alexandra, Jövő agrárszakembere kategória

 

Szakmai elismertsége ellenére máshová is húzott a szíve, így mára legfontosabb szerepvállalása a tudományos felfedezések hiteles és közérthető kommunikációja lett. A napjainkban tapasztalható hatodik kihalási hullámról saját rovatot vezet az Élet és Tudományban, de jelentek meg írásai a Varázslatos Magyarország, A Földgömb és a National Geographic magazinokban, valamint a tudas.hu oldalon is.

Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tartalommenedzsereként segíti az intézmény kommunikációját, ahol tudománynépszerűsítő rendezvények szervezésében is közreműködik, valamint az agrárium világának legújabb tudományos eredményeiről készít közleményeket. Nagy örömmel tapasztalja, hogy egyre többen keresik fel a kutatók közül, hogy újonnan publikált eredményeikkel és szakterületükkel szeretnének megjelenni a sajtóban, és nyitnának a média világa felé. Nekik is köszönhető, hogy most a Jövő agrárszakembere kategória döntősei közé került, hiszen bizalmuk és támogató jóváhagyásuk révén az elmúlt években több mint 250 környezettudományi témájú cikket publikálhatott.

Kommunikációs tréningeket tart a MATE Innopool Campus mentorált tehetségei részére, hogy a fiatalokat is felvértezze olyan készségekkel, amelyek kiemelten fontosak egy innovációs ötlet sikerre viteléhez. 2018-ban a Nemzeti Tehetség Program védnökeként is sokat tett a tehetséggondozásért, hiszen népszerűsítette a Program adó 1%-os kampányát és a fiatalok számára elérhető ösztöndíjakat.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!