fbpx

„Akadálymentes Égbolt” a madarak védelmében

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 10.

Nagy eredmény és büszkék lehetünk rá, hogy hazánk nemzetközi összehasonlításban is élen jár a szabadvezetékek madárbaráttá átalakítása terén.

madár

Nagy István agrárminiszter a túzokvédelmi célú földkábel-fektetési projekt átadó ünnepségén felhívta a figyelmet, hogy a madárvilágot fenyegető legsúlyosabb veszélyek egyike a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés miatti pusztulás. E probléma felszámolására jött létre az Akadálymentes Égbolt megállapodás.

A középfeszültségű hálózat madárbaráttá tételéért több országrészben is zajlottak beruházások: összesen 3446 kilométer hosszú vezetékszakaszon történt meg az oszlopfejek szigetelése, 120 kilométer hosszú légkábelt cseréltek földkábelre, és 2724 láthatóság-növelő eszközt helyeztek ki az ütközéses balesetek csökkentése érdekében. A Hortobágyi Nemzeti Park belső törzsterületein gyakorlatilag teljesen felszámolták a problémát.

A légvezetékek földkábelre cserélése természet- és tájvédelmi szempontból leginkább hatékony eljárás, de az országot behálózó több mint 60 ezer kilométeres szabadvezeték-hálózatnak csak töredékén alkalmazható ez a megoldás, adta hírül az AM Sajtóiroda.

Az Agrárminisztérium koordinációjában a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 2020-ig megvalósul a konfliktustérkép pontosítása, ami a szabadvezetékek madarakra jelentett veszélyességének helyzetét ábrázolja. Emellett értékelés készül az eddig alkalmazott műszaki megoldások madárvédelmi szempontú hatékonyságáról, továbbá segítik az ismeretek megosztását.