fbpx

Már javában dolgoznak a baranyai dinnyetermesztők

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 09.

A következő hetekben kezdik az ormánsági gazdák kiültetni a fóliaalagutakba a dinnyepalántákat, s az első gyümölcsök már június végére beérhetnek.

Március eleje óta folyik a palántanevelés a sátrakban: a kiültetések hamarosan kezdődnek, hogy a növények 6-7 kilós gyümölcsökkel örvendeztessék meg a termelőket és a vásárlókat, olvasható az Új Dunántúli Naplóban.

Horváth Béla termelő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának kertészeti osztályvezetője elmondta, hogy az aszályt az ormánsági gazdák is megérzik, de a területek szinte teljes egésze csöpögtetett öntözőrendszerrel ellátott, így megoldott a folyamatos vízellátás. Az ormánsági területek nagy részén a legmodernebb technológiával gazdálkodnak: a palánták tökre oltottak, vagyis lecserélik a dinnye gyökerét tökgyökérre, ami strapabíróbb, szárazságtűrőbb.

Az ültetés június közepéig tart, hogy ne egyszerre érjen be minden dinnye: ezzel meghosszabbítják a szezont. Amennyiben az időjárás a tavalyihoz hasonlóan alakul, június közepére már érhetnek be dinnyék.

A megyében a korábbi 550-600 helyett ma alig 150 hektáron termelnek dinnyét. A termelőnként néhány hektáros területeken száznál több család gazdálkodik, akik a dinnye felét maguk értékesítik. A gazdák egybehangzó véleménye szerint a termények betakarítását a munkaerőhiány is nehezíti: kevés a segédmunkás, a termelők gyakran diákokat is alkalmaznak a főszezonban.