fbpx

Irtják az állományt, újra itt a madárinfluenza-vírus!

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 06.

Tízezrével irtják a pulykát, miután madárinfluenza jelenlétét igazolta szerdán a Nébih Komárom-Esztergom megyében.

 

madárinfluenza

(Illusztráció: Horizont Média/archív)

 

Beigazolódott

Az Ács melletti, egymás szomszédságában lévő pulykatartó-gazdaságok egyikében a múlt hét végén az állatoknál nagymértékű takarmány- és vízfogyasztás-csökkenést tapasztaltak, az elhullások megemelkedése mellett. Hétfőre tovább nőtt az elhullás, s megjelentek a betegségre utaló tünetek is – majd a takarmány- és vízfogyasztás a szomszédos telepen is visszaesett. A mintavétellel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumi vizsgálatai megerősítették a magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét.

 

madárinfluenza

 

Irtás, intézkedés, információ

Az állategészségügyi hatóság a járvány terjedésének megakadályozása érdekében már a gyanú alapján megkezdte az érintett állományok, összesen mintegy 90 ezer pulyka leölését. A gazdaságok körüli 3 km-es védőkörzetben és 10 km-es megfigyelési körzetben minden baromfitartó-telepet felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek, és szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánkat is érintik, ezért már tavaly novemberben elrendelték a baromfik kötelező zártan tartását (miután a tatai Öreg-tónál egy kócsaghullában kimutatták a magas patogenitású vírust). A baromfiállományok védelme érdekében tehát elengedhetetlen a zártan tartás, a járványvédelmi előírások szigorú betartása. (További infók a Nébih oldalán találhatók!)