fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Állattenyésztés Gamós András

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 08.

Tősgyökeres parasztcsaládból származik Gamós András, aki Szekszárdon született 1959-ben. Kaposváron szerzett Állattenyésztő üzemmérnök diplomát, majd első és egyetlen munkahelyén, a Paksi Á. G. Földespusztai Tehenészeti telepén kezdett dolgozni műszakvezetőként, később üzemgazdászként. Munka társaival 1992-ben megalapították a Milkmen Kft-t, aminek azóta is ügyvezetője. A vállalat az elmúlt több mint egy évtizedben hazánk első 5 legjobb tenyészete között található a 12 ezer kg feletti laktációs tejtermeléssel, s 12 alkalommal Ezüstkanna díjban is részesültek. A gazdaságban 53 tehén érte el a 100 ezer kg-os életteljesítményt: ezek közül három a 130 ezer, egy pedig a 150 ezer kg-ot is.

A Milkmen Kft. számos állata szerepel a top 100-as HGI és hazai GHGI listán. Legnagyobb szakmai sikereik közé tartozik a Vilma tehéncsalád nemesítése, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Egyik egyedük a 2019-es libramonti European Masters Sale árverésen rekordáron kelt el.

Gamós András a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének elnökhelyettese, szakbizottsági tag, kétszeres mestertenyésztő és az Év tenyésztője cím birtokosa. Pusztahencsén 16 évig önkormányzati képviselő volt, 12 évig pedig alpolgármesterként is igyekezett szolgálni a falu közösségét, s képviselni Földespuszta lakosságának érdekeit. A 2003-ban alapított Dunamelléki Szövetkezet elnöke, ami a környékbeli kis-és nagygazdaságok tejtermelőit fogja össze, s képviseli érdekeiket.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT