fbpx

Az Auchan áruházakban forgalmazott élelmiszerek 80 százaléka hazai

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 28.

A budaörsi rendezvényen több tucatnyi zöldség- és gyümölcstermelő vett részt: a kamara ezáltal is segíteni kívánja tagjai stabil piacra jutását, akiknek az áruházlánc hosszú távon is lehetőséget kínál. A Magyarországon 24 áruházzal jelen lévő Auchan Retail Magyarország az elmúlt 10 évben jelentősen nyitott a hazai termelők felé, olvasható a NAK sajtóközleményében. Míg korábban főként disztribútoroktól, jelenleg több mint 80 százalékban közvetlenül termelőktől és gyártóktól szerzik be az élelmiszereket. A NAK által szervezett fórumon a zöldséget és gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is megismertették.

Auchan

A magyar termelők képesek magas színvonalon, folyamatosan jó minőségben zöldséget és gyümölcsöt termelni: igényes, friss áruval ellátva a piacot, s megfelelve a legmagasabb szintű követelményeknek, emelte ki dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

A saját márkás élelmiszereik fejlesztése során az Auchan több mint 80 százalékban magyar cégekkel működik együtt. Emellett pozitívak a tapasztalatok az úgynevezett termeltetési kapcsolatok terén is, amikor előzetes megrendelésre, előre rögzített paraméterek mentén, akár konkrétan meghatározott fajtákat termelnek az áruházlánc számára. A termeltetési megállapodások keretében egyenletes meghatározott minőséget várnak el, amihez kiszámíthatóságot és biztos piacot kínálnak.

Az áruházláncban forgalmazott közel 1000 féle bor mintegy 90 százaléka magyar: több mint 100 hazai borászattal állnak kapcsolatban. Az egyes Auchan áruházakban az adott térség, a jellemzően 30 kilométeres vonzáskörzet termelőinek árui is megjelennek. A regionális választék erősítése mellett számos zöldség- és gyümölcstermelő, valamint élelmiszer-előállító szállít az Auchan országos hálózatába. A vállalat tervei szerint a jövőben bio zöldségek, gyümölcsök, valamint szárított termékek is színesítik a választékot.