fbpx

Cellulózbontás tarlóhántáskor a FERTISOL Celludone használatával

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 25.

Kétségtelen tény, hogy talajaink az egyre intenzívebb termesztés, a kemikáliák növekvő felhasználása, a nem elégséges mennyiségű szerves anyag visszaforgatása miatt veszítenek humusztartalmukból, csökken a mikrobiotikus aktivitásuk, romlik a szerkezetük. Ennek a káros folyamatnak megállítása és visszafordítása alapvető érdekünk – tarlóhántáskor is.

A szár- és gyökérmaradványok jelentős tömegét kitevő cellulóz lebontását a talajban lakó mikroorganizmusok, baktériumok végzik. Egy hektárnyi termőtalajban kb. 6-8 tonna(!) különféle baktérium található, köztük a cellulózbontók is. A baktériumok kb. 6070%-a inaktív állapotban van. A Fertilia által kifejlesztett és gyártott FERTISOL Celludone segítségével ennek a hatalmas baktérium tömegnek jelentős részét sikerül „működésre” bírni.

Minden élőlény, így a cellulózbontó baktériumok szaporodásához, életműködéséhez is „építőanyag” és energia szükséges. A FERTISOL Celludone nitrogént (N) és szenet (C) tartalmaz. A nitrogén a baktériumok életműködéséhez szükséges energiát biztosítja, míg a szenet a baktériumok saját „szervezetük” felépítéséhez használják építőanyagként. A FERTISOLCelludone a szerves szenet különféle di- és poliszacharidok, vagyis cukorvegyületek formájában tartalmazza, de ezek mellett természetes anyagokból származó aminosavak, fehérjék, nukleinsavak, szerves savak, vitaminok, szerves kén és mikroelemek is megtalálhatók benne. Ugyanakkor nem tartalmaz baktériumokat, mikroorganizmusokat.

Az intenzív cellulózbontás kulcsa a rendelkezésre álló tápanyagok megfelelő aránya. A FERTISOL Celludone a nirogént és a szenet 20/1 arányban tartalmazza. Ez az arány biztosítja a cellulózbontó baktériumok kezdeti exponenciális szaporodását, valamint megakadályozza, hogy a baktériumok az életműködésükhöz szükséges energiát (nitrogént) a talajból vegyék fel, csökkentve ezzel a kultúrnövény rendelkezésére álló N-hatóanyagot (pentozánhatás). A cellulózbontó baktériumok erőteljes felszaporodása emellett megakadályozza szár- és gyökérmaradványok kedvezőtlen rothadását, penészesedését, csökkentve ezzel a kártevők és kórokozók túlélési esélyeit.

A növények növekedésére legnagyobb hatással a nitrogén bír. A FERTISOL Celludone kijuttatáskor folyékony állagának köszönhetően szinte filmszerűen bevonja a szár- és tarlómaradványokat, egyenletesen oszlik el a tarlóhántáskor megmunkált talajrétegben, és látja el tápanyaggal az abban található baktériumokat. A nitrogént inhibitált, tartós hatásúformában tartalmazza a FERTISOL Celludon, tehát száraz időben sem illan el, sok csapadék hatására sem mosódik ki, hatását kb. 8-10 hétig fejti ki. A cellulózbontás közben fel nem használt N-hatóanyagot pedig a következő kultúra fogja hasznosítani.

Az iparszerű növénytermesztésre legnagyobb hatással a talajban végbemenő mikrobiológiai folyamatok vannak. A FERTISOL Celludone alkalmazásával felgyorsul és intenzívebbé válik a szár- és gyökérmaradványok lebontása, növekszik a talaj szervesanyag-tartalma. A fokozott mikrobiális aktivitás következtében megsokszorozódik a mikroorganizmusok tömege, azok anyagcsere termékeinek mennyisége, tehát a talaj humusztartalma, javul struktúrája, levegőzöttsége és vízháztartása.

Technológiai javaslat:

Az aratást, betakarítást követően – a tarlóhántást megelőzően, kipermetezve:

– kisebb gyökér- és szártömegű növényeknél (repce, gabonák, borsó stb.): 50-100 liter/ha,

– nagyobb gyökér- és szártömegű növényeknél (kukorica, napraforgó stb.): 100-200 liter/ha mennyiségben.

További információk:

Simon Péter, ügyvezető
30/3775 666
[email protected]

Botka Beatrix, értékesítési vezető
70/7957 358
[email protected]
www.fertilia.hu