fbpx

Szerény vagy nullás gazdálkodási eredmények Békésben

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 20.

A vártnál gyengébb lettek a termésátlagok az őszi betakarításon Békés megyében, a kalászosoknál szerény vagy nullás gazdálkodási eredményeket lehetett elérni – olvasható Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkárának nyilatkozatában.

Munkagépek a területen
A kalászosok hoztak a legkevesebbet (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A kukorica több mint fele silózva lett

A titkár elmondta, a napraforgóból 86 ezer hektárról átlagosan 1,2 tonna termést takarítottak be (tavaly 2,6 tonna/hektár volt az átlag); ott lett jobb (akár 3,5-4 tonnás a termésátlag), ahol öntöztek.

Kukoricát csaknem 93 ezer hektáron termesztettek, ám a területek 60 százalékát be kellett silózni, a csapadékhiány miatt nem volt mit betakarítani. A maradék területen – jelenleg 90 százalékos betakarítottság mellett – hektáronként 1 tonnás a megyei termésátlag. A korábbi évet 4,5 tonnás termésátlaggal tragikusnak nevezték; 2020-ban volt a rekordév, 8,2 tonnás hektáronkénti megyei átlaggal.

A költségek és az eredmények nincsenek összhangban

Egy hektár termelési költsége – szárítással együtt – 600-700 ezer forint között mozgott; az öntözés körülbelül 200 ezer forintos többletköltséget jelentett hektáronként.

A kalászosoknál szerény vagy nullás gazdálkodási eredményeket lehetett csak elérni; az őszi vetésű növényeknél viszont veszteséget könyvelnek el a gazdák. A negatív szaldón az csökkenthet valamennyit, ha sikerül a tavalyi készlet egy részét felhasználni.

A Békés Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság legutóbbi ülésén elhangzott, hogy jelentős mértékben lecsökkent az őszi alapműtrágyák kihelyezése; a kis- és közepes gazdaságok az idén gyakorlatilag nem juttatnak ki műtrágyát.

A jelenleg kikelt kultúrák jó fejlettségi állapotban vannak a csapadékos szeptembernek köszönhetően – a visszafogott tápanyag-utánpótlás jövőre okozhat terméskiesését.

A rossz termés következtében takarmányhiány alakult ki

Rozzsal kevert tömegtakarmány minősége elmarad a korábbi évekétől; a Dunántúlról vagy külföldről hozott import pedig a szállítási költségek miatt drága. Van olyan sertéstartó telep Békésben, ahol felszámolták az állatállományt és csak bértartást vállalnak, máshol 30 százalékkal csökkentették a sertésállományt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának adatai szerint őszi búzát az előző évi 93 ezer helyett 105 ezer; őszi árpát 24 ezer helyett 32 ezer; őszi káposztarepcét pedig 7500 hektáron terveznek termeszteni a gazdák; a területek nagy részén már el is végezték a vetést.

Idén csaknem 7300 kárenyhítési kérelmet adtak be több mint a 205 ezer hektárra vonatkozóan. Kukoricánál Békés megyében a 93 ezer hektár vetésterület csaknem 90 százalékát bejelentették; a táblák 36 százalékát 90 százalék feletti hozamcsökkenésre adták be.

A Zala megyei adatokkal társportálunk foglalkozott.

Forrás: MTI