fbpx

Támogatott a hazai szőlészet és borászat

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 20.

Közel 75 milliárd forint támogatás jutott a hazai szőlőültetvények modernizálására, valamint mintegy 30 milliárd forint értékben nyertek pályázati hozzájárulást a borászatok technológiai beruházások – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos a szőlészek-, borászok-, valamint a hazai borpiac helyzete témájában Légli Ottóval, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökével tartott egyeztetés során.

Szőlő terület
A mádi Szepsy Pincészet lett Európa legjobb borászata (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Magyarországon mintegy 30 ezer szőlész, valamint borász tevékenykedik

Minőségi előrelépést jelent az ágazat számára az új borpiaci szabályozás, amely a hatósági eljárások újragondolásával és elektronikus ügyintézési lehetőséggel segíti az adminisztrációs terhek csökkentését – mutatott rá Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos a jogszabályi változás előnyeire.

Az elektronikus ügyintézés lehetősége 2023 első felében nyílhat meg, kötelezővé viszont csak később válik, és csak a nagyobb ültetvényeket használó, nagyobb piaci szereplők számára.

A miniszterelnöki biztos kezdeményezte, hogy a HNT együttműködve egyeztessenek az ágazat szereplőivel és közösen vitassák meg a jövőbeni szakmai kihívásokra adandó válaszokat.

A szőlőterületek, grafikon
A termő szőlőültetvények alakulása éves bontásban (infografika: MTI)

Idén a korábban szüretelt fajtákat és a fiatal ültetvényeket viselte jobban meg az aszály

Az augusztus közepén, szeptember hónapban érkező csapadékra jól reagált a szőlő, így a mennyiségi visszaesés a vártnál kisebb lett mind Magyarországon, mind pedig az európai bortermelő országokban.

A HNT becslése szerint 2,6-2,9 millió hektoliter bortermeléssel számolhatunk 2022-ben. A tavalyinál visszafogottabb termésmennyiség alapvetően kimagasló minőséggel párosulhat. A rendszerváltást követően és különösen az uniós csatlakozással megnyíló vidékfejlesztési támogatásoknak köszönhetően a magyar borászatok olyan technológiai fejlesztéseket valósítottak meg, melyekkel – az olyan nehéz évjáratokban is, mint amilyen a 2022-es –, kiváló minőségű magyar borok előállítását teszik lehetővé. Ehhez természetesen hozzájárul a több évszázados termelési tapasztalat és a gazdák kiemelkedő szakmai tudása is.

Szőlőtermés, grafikon
A betakarított szőlő mennyisége éves bontásban (infografika: MTI)

Drasztikusan emelkedtek a termelési költségek

A háborús gazdasági környezetben robbanásszerűen megemelkedő költségek drasztikusan növelték a magyar szőlőtermelők, a családi birtokok és a felvásárló üzemek termelési költségeit.

Az egyeztetése elhangzott, hogy a kereskedelmi láncok több esetben egyoldalúan növelték árrésüket. Ezáltal a fogyasztók a borárak növekedését tapasztalják, holott abból a magyar termelők nem részesültek, terheiket nem csökkentették.

Bortermelés, grafikon
Egyszer fejtett bor mennyisége éves bontásban (infografika: MTI)

Borpromóciós program

A magyar bor hazai és nemzetközi piacon történő érvényesülésének érdekében komplex borpromóciós programot tervez indítani jövőre a HNT.

A mintegy 2,6 milliárd forintból megvalósuló kampány célja, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a hazai borkultúrát, illetve növelje a magyar borok népszerűségét a külföldi piacokon.

„Az ezeregyszáz éves magyar szőlész-borász történelem példái azt mutatják, hogy az ágazat béke időszakában és intelligens piaci szabályozási viszonyok között tud csak fejlődni és folytatni minőségi megújulását” – vallják az egyeztető felek.

Borkereskedelem, grafikon
A borkereskedelem trendje (infografika: MTI)

Az étkezési célú szőlőről is olvashat portálunkon.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc