fbpx

Sümeg: Egly Szőlőbirtok és Borászat

Írta: - 2017 augusztus 23.

„…a bor nem más, mint a természet és az ember örök párbeszéde”

A Püspöki Palota pincéje hazánk legkiválóbb borainak bemutatóhelye és bormúzeuma. Az 500 éves pincerendszerben látott minket vendégül Egly Márk borász, aki 1990 óta dolgozik a történelmi alapokkal és hagyományokkal is rendelkező sümegi borászat újraindításán, felvirágoztatásán. Munkájára még a pince első építője, maga ifjabb Vitéz János püspök is büszke lenne, hisz a környék gazdáit összefogásra, közös gondolkodásra, valóban a sümegi borászat, mint fogalom kiépítésére ösztönzi, miközben hagyományt teremt, címkegyűjteményt vagy épp 1850-ben palackozott bort mutat be a nagyközönségnek.

Egly Márk csak 3,5 hektáron gazdálkodik, borait az itt termett szőlőből, tehát kis tételben készíti. Gondolom nyilvánvaló, hogy azok egyéniségek, akár készítőjük. Házigazdánk munkájában nagy szerep jut a történelemnek, nemcsak a múzeumban, de saját pincéjében is relikviákat őriz családjának múltját ápolva.

Borászat kategóriában induló versenyzőről volt szó, tehát versenyen kívül, csak a látvány kedvéért a vároldal dűlőbe is felgyalogolhattunk, ahol a levendulaösvény mellől gyönyörködhettünk a Sümegi vár és a szőlő együttesének látványában.

További képeket megtekintheted gallériánkban!

Szavazáshoz kattints a képre!