fbpx

A laBORban az igazság!

Írta: Kristóf Imre - 2019 november 18.

A Diagnosticum Zrt. szerencsi borászati laboratóriumában – 30 ezer borminta NMR (Mágneses Magrezonancia Spektroszkópia) vizsgálatával – olyan adatbázist hoztak létre, amellyel mostantól minden borminta beazonosítható származási hely (borrégió, borvidék), fajta és évjárat szerint. A 21. századi technológia létrehozása 1,7 milliárd Ft-ba került, melyhez az EU 879 milliós támogatást adott.

Dr. Péterfy Ferenc, a Diagnosticum Zrt. elnökeSzaszák Péter, a Diagnosticum Zrt. projekt igazgatója

Visszaadni a borok becsületét

Dr. Péterfy Ferenc, a Diagnosticum Zrt. elnöke a Szerencsen rendezett projektzáró rendezvényen elmondta, hogy 2018 márciusában készült el ez az új NMR labor, amely megteremtette annak a lehetőségét, hogy elkészíthessék Magyarország eredetmintázati bortérképét. Ehhez az ország valamennyi borvidékéről anonim módon, évjárat és fajták szerint összesen 30 ezer bormintát gyűjtöttek be és analizáltak a készülékekkel.

A bor bizalmi termék

– Amit Jézus csinált, hogy a vizet borrá változtatta, nekünk nem szabad– fogalmazott szellemesen Dr. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet emeritus professzora. – A fogyasztó megérdemli, hogy azt kapja, amit vár. A vásárláskor csak a címke alapján tudhatjuk, hogy mi van a palackban. A bortermelő és a vevő közötti bizalom megteremtéséhez a modern analitikai vizsgálat is hozzájárulhat – mondta a borok szakértője.

Tokaj kapujában

– Ennek a laboratóriumnak a létrejötte itt, Szerencsen nemcsak a tokaji, de az egész magyarországi borászat szempontjából kiemelkedő jelentőségű – nyilatkozta lapunknak Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke. – Európa több országában már évek óta működik ez a mágneses rezonancián alapuló mérési technológia, aminek eredményeképpen nagyon magas biztonsággal lehet beazonosítani a szőlőfajtát, az évjáratot és a termőterületet. Mi a Hegyközségi rendszeren belül a szőlőtőkétől a lepalackozott borig egy folyamatot kvalifikálunk. Ha ehhez társítunk egy olyan rendszert, mint ennek a labornak a technológiai háttere, akkor egy nagyon erős, komplex minőségbiztosítást tudunk adni a borainknak, ami a világon egyedülálló – hangsúlyozta Molnár Péter.

Szaszák Péter a Diagnosticum Zrt. projekt igazgatója

A borok „ujjlenyomata” itt készül

– A ritkább fajtáknál a borrégió, a gyakoribbaknál már a borvidék alapján is be tudjuk azonosítani a termőhelyet. Mivel minden évben 3500 új minta elemzését visszük be a rendszerbe, ez is egyre pontosabbá válik – mondta lapunknak Szaszák Péter. A Diagnosticum Zrt. projekt igazgatója kiemelte, tagjai lettek az NMR Európai Adatbázisnak, ezért az országhatárainkon kívülről származó bormintákat is be tudnak azonosítani. Az uniós pályázat nagyban hozzájárul a borpiac kifehérítéséhez, az önazonosság és a visszakövethetőség megteremtésével. – Az egyenként 160 millió forintos két NMR gépünkkel újabb nagy feladatba vágtunk. Elkezdtük a Tokaji aszú muzeális borok évjárat beazonosítását és adatbázisba rögzítését. A 20-150 évesig terjedő 12.500 borminta vizsgálatát ez év végére fogjuk befejezni – tette hozzá Szaszák Péter.

 

 

 

 

CÍMKÉK bortokaj