fbpx

Labirintust rejt a mádi Holdvölgy Birtok

Írta: Sándor Ildikó - 2019 augusztus 01.

Közel 600 évvel ezelőtt született az a legendás tokaji bor, aminek hagyományait igyekszik tovább vinni a Holdvölgy Birtok csapata Mádon.

Boraikat a legtestesebb furmint és a legédesebb tokaji közé tervezték, folyamatosan törekednek az évjárathatás kiküszöbölésére, sokkal inkább egy állandó eleganciát kívánnak képviselni. Hitvallásuk, hogy „ahogy a szobor már létezik a márvány blokkban, a bor már létezik a szőlő lejtőin” – épp ezért az édes bor hazájának számító tokaji borvidéken azt a kihívást vállalta fel a borászat, hogy megkeresi azt a párosítást és ízvilágot, ami száraz borban is visszaadja a közel 40 féle kőzetre települt szőlősorok titkát.

Boraikhoz 7 dűlő 22 parcelláján, összesen 26 hektáron termelnek 6 szőlőfajtát. Az eredetileg tárolásra kialakított 1,8 kilométeres, kézzel faragott pincerendszer labirintusa nem véletlen érdemelte ki már az Év pincetúrája elismerést, a gravitációs technológiára, 2012-ben épült ultramodern borászat a milánói építészeti kiállítás bronzérmét hozta el, a borok pedig világversenyekről hoznak haza aranyérmeket. 17 országba exportálnak, és 30 Michelin-csillagos étterem viszi jó hírét a tokaji Holdvölgynek, mégis az itt készült évi 60-70 ezer palack fele tudatosan hazánkban marad, erősítve a Holdvölgy-szortiment itthoni hírnevét.

Augusztus 1-től 20-ig Ön is szavazzon kedvenc jelöltjére a Magyarország Legszebb Birtoka Facebook-oldalán!