fbpx

Készlet- és értékesítésjelentés a borágazatban

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 10.

Az adminisztrációs terhek csökkentéséhez járul hozzá az új nemzeti borjogi szabályozás a határidők hosszabbításával és a gyakorlatban fellépő problémák megoldásával. Most aktuális – szüret előtt érdemes benyújtani – a készlet és értékesítési jelentés.

Borosüvegek, teli
Jelentési kötelezettség terheli az szőlő és borágazat mezőgazdasági termelőit (fotó: Pixabay)

Az alábbi adatszolgáltatási kötelezettségek határideje 2022. szeptember 10.

A szőlő-bor ágazatban folytatott hatósági eljárásokról és teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 435/2021. (VII. 16.) Korm. rendelet (a továbbiakban: BKr.) 46. §-a, valamit a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 136. §-a alapján borászati üzemengedélyes és a Jöt. 3. § (1) bekezdés 26. pontja szerinti jövedéki engedélyes kereskedő készletjelentési és értékesítési jelentési kötelezettséggel rendelkezik, mely összeállításakor a július végi állapotot kell figyelembe venni.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által rendszeresített formanyomtatvány a gazdasági aktáját vezető hegybíró részére postai úton vagy személyesen – kitöltve és minden oldalt aláírva (nemleges jelentés esetén is) – nyújtható be legkésőbb 2022. szeptember 10-ig.

Az ügyfelek adatszolgáltatásának megkönnyítése céljából a jelentés PDF formátumban (értékesítési jelentés / készletjelentés), vagy képleteket tartalmazó (számolást segítő), Excel formátumú nyomtatványban is kitölthető, felterjeszthető.

A nyomtatványok és a kitöltési útmutatók elektronikusan is letölthetők a HNT honlapjáról.

EBKO sorszámtartomány jelentése

Az elektronikus borkísérő okmány sorszámtartomány felhasználása elszámolási kötelezettséghez kötött. Az erre szolgáló bevallást szintén szeptember 10-ig kell megküldeni a HNT részére elektronikusan (e-Papíron keresztül, [email protected]) vagy postai úton (1119 Budapest, Fehérvári út 84/A).

A nyomtatvány elérhető a HNT honlapján.

A szüreti időszakban az ágazat minden szereplőjét megnövekedett feladatok sora terheli, ezért ajánlott a fenti feladatokat már most elvégezni, nem érdemes megvárni a határidő utolsó hetét.

Forrás: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa