fbpx

Permetezőgépek az eredményes szántóföldi növényvédelemhez

Írta: Agrárágazat-2022/3. lapszám cikke - 2022 március 23.

A szántóföldi növényvédelem eredményességét jelentős mértékben befolyásolja az alkalmazott permetezőgép mérete, kialakítása és műszaki jellemzői.

A védekezések csak egy meghatározott, rövid időszakban végezhetők el sikeresen. Tavasszal a felázott talajra sokszor nem lehet géppel rámenni a vegyszeres gyomirtáshoz, ráadásul a szeles időjárás is gyakran akadályozza a munkák elvégzését.

A kártevők és a gombabetegségek elleni beavatkozásokhoz szintén kevés idő áll a termelők rendelkezésére, ezért feltétlenül megfelelő teljesítményű gépre van szükségük.

Nagyon fontos szempont a permetezőgép jó munkaminősége és kielégítő műszaki állapota.

Ahogyan arról egy korábbi lapszámban már írtunk, a gazdálkodóknak kizárólag érvényes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező új gépet célszerű megvásárolniuk, a használatban lévő permetezőgépek műszaki állapotát pedig rendszeres időközönként felül kell vizsgáltatniuk a géptulajdonosoknak.

A gépválasztás általános szempontjai

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy szántóföldi permetezőgép kiválasztásakor is az elsődleges és a legalapvetőbb szempont az, hogy a termelőknek – saját, jól megfontolt érdekükből – ajánlatos korszerű, jó minőségű, üzembiztosságot garantáló géptípus mellett letenniük a voksukat.

A növényvédelmi munkákkal összefüggésben felmerülő költségek jelentős részét a növényvédő szerek megvásárlására fordított pénz teszi ki. A kornak megfelelő műszaki színvonalú és felszereltségű permetezőgépek magasabb ára a növényvédő szerek megtakarítása, illetve jobb hasznosulása (ahhoz viszonyítva, mintha korszerűtlen géppel dolgoznánk) révén általában gyorsan megtérül.

A permetlé egyenlőtlen kijuttatása, valamint a gyakori üzemzavarok, meghibásodások sokkal nagyobb összegű károkat okozhatnak annál, mint amennyi pénzt egy nem korszerű gép beszerzésével meg lehet spórolni.

Hazánkban 2004. január óta üzemi méretű permetezőgépeket kizárólag forgalomba hozatali engedéllyel szabad kereskedelmi forgalomba hozni.

Az engedély rendelkezésre állását a gépet gyártó, illetve forgalmazó vállalatnak kell igazolnia a gépen jól látható helyre felragasztott, háromszög alakú, sötétzöld színű, „MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ NÖVÉNYVÉDŐ GÉP” felirattal ellátott matrica segítségével. A matricán – a minősítő felirat mellett – olvasható az engedély azonosítószáma, kiadásának dátuma és a kiadó szervezet megnevezése.

Gépvásárlást megelőzően a termelőknek mindenképpen célszerű ellenőrizniük az engedély meglétét, illetve a matrica alkalmazását.

A nem megfelelő minőségű géptípus vásárlása szinte biztosan problémákat fog okozni tulajdonosának – egyebek mellett a használatban lévő permetezőgépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatánál, amelyről a januári lapszámban volt részletesen szó.

A gépválasztás gyakorlati szempontjai

Kisebb területeken alkalmazható permetezőgépek

Kisebb területeken, például 10–30 hektáros szántóföldi táblákon használhatók jól a kis méretű, 300–1000 dm3-es permetlétartállyal felszerelt, 10–18 m munkaszélességű, függesztett kivitelű permetezőgépek.

Kisebb területeken alkalmazható függesztett szántóföldi permetezőgép (forrás: https://kuhn.co.hu/termek/optis-83303)

Az ilyen gépek esetében többnyire hegesztett idomacél vázon található az általában polietilénből készült permetlétartály, a szivattyú, valamint a sok esetben kézi működtetésű nyomásszabályozó és kapcsolóarmatúrák a nyomásmérővel. Rendszerint két- vagy háromkamrás membránszivattyú juttatja el a permetlevet a szórószerkezethez.

A vázhoz rögzített szórókeret kinyitása és összecsukása, valamint magasságának állítása szintén gyakran kézi működtetéssel történik.

Az előző lapszámban közzétett cikkünkben is kiemeltük, hogy függesztett gépeknél nagyon fontos szempont, hogy olyan traktor álljon a termelő rendelkezésére, amellyel a stabilitás a gép felszerelése és a rajta lévő tartályok teletöltése után is megfelelő marad.

Az egyszerű kialakítású, nagyon olcsó gépek üzembiztossága és élettartama sokszor kívánnivalót hagy maga után, üzemeltetésükhöz megfelelő szakmai hozzáértés, nagy gondosság és gyakori karbantartás szükséges.

Nagyobb területeken használható permetezőgépek

Nagyobb üzemekben nagyobb méretű, 1000–4000 dm3-es permetlétartállyal és 18–24 m-es szórókerettel készült, függesztett vagy vontatott kivitelű permetezőgépek használhatók eredményesen. Ezekkel hatékonyabb munka végezhető. Ebben a kategóriában a legszélesebb a választék a piacon, rendkívül nagy számban kaphatók különböző kivitelű és felszereltségű gépek.

A legtöbb esetben 3–6 kamrás, 15–20 bar nyomású membrán(dugattyús) szivattyút alkalmaznak a permetlé szállítására.

A permetlétartály fontos tartozéka a jól látható és könnyen leolvasható, pontos szintjelző, amelynek segítségével követni lehet a tartályban lévő folyadék mennyiségét, így a feltöltést a kezelendő terület nagyságának megfelelően lehet elvégezni.

A gazdagabb felszereltségű típusokon a növényvédő szeres göngyölegeket nem kell a tartály tetejéig felemelni, mert általában a gép oldalán vegyszerbemosó berendezést helyeznek el. Ezek kialakítása többnyire olyan, hogy a kiürült göngyölegek (pl. kannák, ballonok, flakonok) alapos kimosását is lehetővé teszik.

A szórófejekhez irányuló folyadék nyomásának és mennyiségének beállítása a traktor üléséből történhet.

A nagyobb teljesítményű gépek rendszerint fel vannak szerelve elektronikus szabályozóberendezéssel. Ez biztosítja, hogy a fajlagos permetlé-felhasználás (dm3/ha) állandó maradjon a fordulatszám vagy a haladási sebesség változásai esetén, továbbá adatokat szolgáltat az üzemeltetés jellemzőiről (üzemi nyomás, szórásteljesítmény, kezelt terület nagysága, a kiszórt permetlé mennyisége stb.), megkönnyítve a gépkezelő munkáját.

A 18 m-nél nagyobb szórókeretek nyitása-zárása az esetek döntő többségében hidraulikus munkahengerekkel történik.

A permetezés munkaminősége szempontjából döntő fontosságú, hogy a szórófejek és a permetezett célfelület távolsága megfelelő és állandó legyen a teljes munkaszélességben. Ezért ezeken a gépeken a keret magasságának állítása is hidraulikus úton valósítható meg. Érdemes olyan gépet választani, amelyen a keretlengések hatékonyan csillapítottak, mert ez a munkaminőség (a kereszt- és hosszirányú szórásegyenletesség) és a szórókeret élettartama tekintetében egyaránt előnyös.

A vonatkozó előírásoknak megfelelő szórószerkezeteket úgy alakítják ki, hogy a legfeljebb 4,5 méteres szórókeret-szakaszokat külön-külön lehet kapcsolni. Ezáltal lehetővé válik a nagyobb távolságokon bekövetkező nyomásesés csökkenése mellett az is, hogy olyan esetekben, amikor nem kell teljes munkaszélességben permetezni, a felesleges szakaszok elzárhatók legyenek, így elkerülhető legyen egyes felületek kétszeri kezelése.

Nagy teljesítményű gépek

A több száz vagy több ezer hektáros gazdaságokban, illetve bérmunka-vállalkozók üzemeltetésében alkalmazhatók eredményesen a 4000–10000 literes (vagy akár még nagyobb) tartállyal és 24–42 m munkaszélességű szórószerkezettel felszerelt, nagy teljesítményű vontatott és önjáró kivitelű permetezőgépek.

Ezek rendszerint számos korszerű technikai megoldással vannak felszerelve, amelyek a nagy teljesítmény és a pontos munkavégzés biztosítása mellett a gépkezelő kényelmét is szolgálják.

Az üzembiztosság, a teljesítmény és a munkaminőség szempontjából egyaránt előnyös, ha a gép alváza pneumatikus rugózással (légrugózással) van ellátva. A csillapított rezgések következtében kényelmesebb az üzemeltető munkája is, kisebb a gép elemeinek igénybevétele, nagyobb munkasebesség alkalmazható, kisebb a szórókeret lengése, és javul a kereszt-, illetve hosszirányú szórásegyenletesség.

A szórókeret optimális munkamagasságát sok esetben elektronikus rendszer felügyeli. A keretszárnyakon általában ultrahangos érzékelők vannak elhelyezve, amelyek a talajtól való távolságot folyamatosan mérik. Ennek alapján történik a szabályozás, amelynek során, ha a keret vagy annak valamelyik oldala túlságosan megközelíti a talajt, akkor a vezérlés működésbe lép, és automatikusan megemeli az érintett keretszárnyat.

A szántóföldi permetezés minőségét meghatározó tényezők

A permetezés minőségét és eredményességét alapvetően a szórófejek és a fúvókák határozzák meg.

Manapság a fúvókák, illetve a permetlé megvezetésére szolgáló fúvókabetétek rendszerint speciális műanyagból, illetve műanyagötvözetből vagy kerámiából, ritkábban nemesacélból készülnek. A felsorolt anyagok kopásállósága, élettartama és ára is jelentős mértékben különbözik egymástól.

Az ismeretlen származású, irreálisan olcsó, igénytelen kialakítású fúvókák alkalmazása – a gyártási pontatlanságokból, valamint a gyári minőség-ellenőrzés részleges vagy teljes hiányából adódó és a munkaminőséget jelentősen rontó hibák mellett – a gyakran szükséges cserék miatt jelentős költségnövekedést okoz.

Nagyobb éves teljesítménnyel üzemelő gépekhez mindenképpen érdemes tehát a magasabb ár ellenére is kopásálló fúvókákat (pl. kerámiabetétes) választani, mert így a kívánt és állandó szórásteljesítmény és szórási szög, a megfelelő cseppképzés és ebből fakadóan a jó munkaminőség sokkal hosszabb időre biztosítható.

A különböző védekezési feladatokhoz eltérő kialakítású (más típusú) és más-más méretű fúvókák alkalmazása lehet célszerű.

Egyenletes szántóföldi síkpermetezésre alkalmasak lehetnek a hagyományos lapos sugarú vagy más néven réses fúvókák. Ezek a fúvókák igen apró cseppeket képeznek.

Ez ugyan előnyös a permetlé eloszlása szempontjából, de a kisméretű cseppek nagyon könnyen elsodródnak. Ez különösen a tavaszi vegyszeres gyomirtási munkáknál okoz problémát, amikor a felázott talajok, illetve a növényzet gyors növekedése miatt a rendelkezésre álló idő nagyon rövid, és az ilyenkor gyakori erős szelek is csökkentik a permetezésre alkalmas napok számát. A hagyományos réses fúvókákat gyakorlatilag csak szélcsend esetén érdemes és szabad alkalmazni.

A légbeszívásos vagy más néven injektoros fúvókák lényegesen nagyobb cseppeket képeznek, ezért ezekkel erősebb szélben (akár 4 m/s szélsebesség esetén) is biztonságosan lehet dolgozni.

A növényzet jobb és egyenletesebb kezelése céljából és a cseppek elsodródásának még hatékonyabb (6 m/s-ig) megakadályozására használhatók a légrásegítéses (légzsákkal vagy légszekrénnyel felszerelt) permetezőgépek.

Légrásegítéses vontatott szántóföldi permetezőgép munka közben (forrás: https://www.agrifac.com/hu/optional-spray-technology/airflowplus)

Ezeken a szórófejek fölött elhelyezett, általában vászon vagy műanyag tömlőbe, azaz légzsákba vagy lemezből készült légszekrénybe nagy teljesítményű axiálventilátor nyom levegőt. Az alul kiképzett nyílásokon át áramlik ki a levegő, és a cseppeket a célfelületre szállítja. Növényállomány kezelésénél a légáram megnyitja a permetcseppek előtt a növényzetet, biztosítva ezáltal a megfelelő penetrációt, emellett olyan örvénylést kelt, amely lehetővé teszi a növény teljes felületének (szín- és fonákoldal, illetve szár) egyenletes kezelését. Ez azért kiemelten fontos, mert a kártevők és kórokozók többsége a lombozat belsejében, illetve a levelek fonák oldalán támad.

A légzsákos/légszekrényes gépek vásárlásánál azonban figyelembe kell venni, hogy az axiálventilátor működtetése jelentős többletteljesítményt igényel, tehát a gép meghajtásához nagyobb teljesítményű traktorra lehet szükség.

A légrásegítés alkalmazásának létjogosultsága szélcsend, illetve gyenge szél (2 m/s alatt) esetében szakmailag megkérdőjelezhető.

A szántóföldi növényvédelemhez nagy választékban állnak rendelkezésre különböző méretű és kivitelű permetezőgépek. A gép kiválasztása megfelelő körültekintést és gondosságot igényel. Célszerű a vásárlás előtt részletesen tájékozódni a folyamatosan változó kínálatról, alaposan megismerni az egyes, számításba jövő gépek jellemzőit. Ilyenkor lehet például a számunkra megfelelő szórófejekkel, fúvókákkal megvenni a gépet, és elkerülni az esetleges későbbi átalakításokat, további költségeket. A megfelelő gép kiválasztása, helyes beállítása és szakszerű üzemeltetése teszi lehetővé a védekezések időben történő, biztonságos elvégzését és a megfelelő munkaminőség elérését.

Dr. Dimitrievits György okl. mezőgazdasági gépészmérnök
Dr. Gulyás Zoltán okl. környezetgazdálkodási agrármérnök, növényvédelmi mérnökszakértő, Nébih NTAI