fbpx

Drénezési megoldás a Partium 70 Zrt-től

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 19.

A rendszertelen időjárási helyzetek, valamint a változatos, gyakran mozaikosan változó talaj típusok kombinációi gyakran okoznak szélsőséges vízháztartási állapotokat: aszálykárt, belvizet, túltelített talajnedvesség állapotot. Ezen szélsőséges helyzetek kiküszöbölésének, mérséklésének egyik legfontosabb eleme a talaj vízháztartás szabályozása.

A mezőgazdaság területén a talajvízszint szabályozásra olyan területeken van szükség, ahol a talajvíz magas (eléri a gyökérzónát vagy a kapilláris emelés révén túlságosan telíti azt), és a víz az egész talajszelvényben képes mozogni (tehát a talaj jó vízvezető képességű).

A talajnedvesség-szabályozás olyan területeken indokolt, ahol a talaj felső rétege – esetleg mélyebb rétegig – közepesen vagy erősen kötött, a vízmozgás főleg az adhéziós erő hatása alatt áll, gravitációs vízmozgás csak a talajhasadékokban, – repedésekben (makro-pórusokban) és a gyökérjáratokban lehetséges.

A PARTIUM ’70 Zrt évtizedes múltra visszatekintő gyártási tapasztalata révén kínál a talaj vízháztartás szabályozásához PVC és polietilén alapanyagú dréncsöveket.

A csövek különböző átmérőkben készülnek, így vízszállító képességük is különböző.

A csövek hullámos, bordázott fala biztosítja, hogy a csövek kis falvastagság mellett, viszonylag nagy szilárdsági értékeket képviseljenek.

Ennek következtében biztonságosan megfelelnek a mai kor műszaki követelményeinek, a gépi csőfektetés igényeinek a gyakorlatban alkalmazott és megkívánt fektetési mélység figyelembe vételével.

Az alkalmazott cső alapanyagok tulajdonságaiból következően a megfelelően megtervezett és megépített dréncső-hálózatok élettartama akár 50 év is lehet.

A csövek jól ellenállnak a talajban előforduló mikrobiológiai és kémiai hatásoknak egyenlőtlen talajsüllyedésnek, hőmérséklet ingadozásnak.

A dréncső-hálózatok megfelelő működésének élettartamát azonban jelentősen befolyásolja a csövek beiszapolódása, melyre a szuffózióra hajlamos talajok (általában közepes vagy jó vízvezető képességű talajok; folyásra hajlamos talajok) esetén lehet számolni.

 

A drén-hálózatok tervezésénél kellő figyelmet és átgondolást kell fordítani az esetleges drén-szűrőzés megvalósítására.

A védőszűrőzés gyakorlati megvalósítására, a kivitelezési munkák meggyorsítására, megkönnyítésére a PARTIUM’ 70 Zrt. csöveit igény és megrendelés esetén különböző vízáteresztő és szűrőképességű geo-textíliába (terfil) bevonva szállítja.

A csövekre hosszirányban ráhajtott és cérnával rögzített szűrőszövet biztosítja a csőpalást teljes védelmét.

Ezzel a megoldással a csövek feliszapolódása csökkenthető, a csőhálózat működési időtartama növelhető.

Egyes talajtípusoknál, vízháztartás szabályozási feladatoknál szükség lehet egyéb szűrőzési feladatok megvalósítására is.

Ennek mérlegelése konkrét tervezési adatok alapján a tervező hatásköre.

A PARTIUM’70 Zrt szakemberei esetleges kérdések tisztázására készségesen állnak partnerei rendelkezésére.