fbpx

Növénykondicionálás jelentősége a növénytermesztésben

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 19.

A Huminisz Kft. teljes egészében magyar tulajdonú, szakmai alapon szerveződött cég, amely azzal a céllal alakult, hogy természetes alapú és környezetbarát, ugyanakkor hatékony növénykondicionálókat, lombtrágyákat állítson elő. Kondicionáló készítményeinket KONDISOL, lombtrágyáinkat SOLVITIS néven forgalmazzuk.

A cég vezetői, dolgozói sok éves tapasztalattal rendelkeznek az ilyen jellegű termékek fejlesztése, gyártása, illetve a növénytermesztés, növénytáplálás területén.

A KONDISOL növénykondicionáló és a SOLVITIS lombtrágyák rendelkeznek bio minősítéssel is.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy időjárási szélsőségek mértéke sajnos -mind időben, mind térben- erőteljesen növekszik.

Elég, ha a 2010. és a 2011. éveket hasonlítjuk össze az éves lehullott csapadék mennyisége, valamint annak eloszlása szempontjából.

Az időjárási szélsőségek mértékének és gyakoriságának növekedésével a megfelelő fenofázisban – javasolt technológia betartása mellett – végzett növénykondicionálásnak a jelentősége egyre inkább növekszik.

A 2011. évben a KONDISOLLAL és SOLVITISSEL kezelt kultúrák jelentős mennyiségi növekedést és minőségi javulást eredményeztek a kezeletlen kontrollhoz viszonyítva.

Őszi és tavaszi búza esetében 6 t/ha hozamú területekhez képest a termésnövekedés mértéke 2 kezelés után meghaladta a 0,6-0,7 t/ha-t. 8-9 t/ha-os hozamoknál is mérhető javulás mutatkozott minőségi paraméterek tekintetében.

A 30-as sikér felett általában 2 értékkel magasabb sikértartalmat eredményezett a virágzáskori kezelés.

Cukorrépa és kukorica esetében még természetesen nem tudunk terméseredményekről beszámolni az idei évben, de szembetűnő a különbség kondícióban az 1-2 lakalommal kezelt (Kondisol+Solvitis) kultúrák javára.

 

KONDISOL Növénykondicionálók és SOLVITIS lombtrágyák a REPCETERMESZTÉSBAN

Repce vonatkozásában 1 őszi KONDISOLLAL történő kezelés lényegesen homogénebb állományt eredményezett és a termésnövekedés mértéke 3-4 t/ha hozamszinten elérte a 0,5 t/ha-t.

Dombegyházán egy kísérleti repceterületen 7 lombtrágyával illetve regulátorral végzett összehasonlításban a KONDISOL hozam/ráfordítás arányban toronymagasan az első, termésnövekedés vonatkozásában a második helyen végzett (KONDISOL hektárköltsége 1/3 volt a konkurens költségének).

A lombtrágyával/regulátorral nem kezelt területen 4t/ha hozamot realizáltak. A KONDISOLLAL ősszel 5l/ha dózissal történő kezelés 5,53 t/ha eredményt hozott. 3500 Ft/ha hektárköltséggel szemben 1,5 t termésnövekedés mutatkozott!!!

Ősszel 4-6 leveles állapottól rovar/gombaölő szeres (regulátor) kezeléssel egy menetben javasoljuk a KONDISOLT kijuttatni.

Gyengén fejlett és/vagy inhomogén állományokban az önálló menetben történő permetezés is indokolt.

Hatására állományunk lényegesen homogénebb lesz, a gyökérnyak vastagabbá válik, a föld feletti növényi rész optimális mértékben erősödik.

 

Huminisz Kft.

Tel: 06-30/474-4229

Tel.: 83/540-210, Fax: 83/540-211

E-mail: [email protected]

www.huminisz.hu