AKG és Nitrátos területek kötelező talajvizsgálata és tápanyag-gazdálkodási terve egy helyen

Már több éve bővítették a nitrát területeket magyarországon és aki nem teljesíti az előírásokat szigorú szankciókra számíthat. A jogszabály értelmében minden táblára 5 évente friss talajvizsgálat és évente frissített tápanyag-gazdálkodási terv szükséges. A kijuttatható nitrogén mennyisége a termesztett kultúra és talajtulajdonságok függvényében változó, így évről évre újra tervezendő. Az idei AKG programban ehhez képest is szigórúbb feltételeknek kell megfelelnie a nyerteseknek, hiszen talajvédelmi szakértő bevonásával és aláírásával kell megtervezni a tápanyag-gazdálkodási tervet.
Ez évről évre folyamatos odafigyelést, szakértelmet és időt követel a gazdáktól.

 YIELD SERVICE program egy olyan szakértő szolgáltatás, amely minden segítséget biztosít a gazdálkodók számára.

– Talajmintavétel
– Akkreditált laborban készült talajvizsgálat
– Részletes, leíró tábladiagnosztika
– A talaj termés limitáló tényezőinek rangsorolása
– Szakértő által készített és aláírt tápanyag-gazdálkodási terv
– Költségelemzés
– Részletes talajtérképek
– Szaktanácsadás
– Részben levásárolható szolgáltatási költség

LETÖLTHETŐ JOGSZABÁLYOK >>

Talajvédelmi tervkészítés hígtrágya engedélyeztetéshez, öntözési tervhez, gyümölcs telepítéshez

Amennyiben gyümölcsös telepítését, öntözőrendszer kiépítését, vagy hígtrágyafelhasználást tervez talajvédelmi tervet kell készítenie. A YIELD SERVICE szolgáltatásai közül válassza a talajvédelmi tervkészítés programot!
– Szakértő mintavételezés
– Szelvény elemzés
– Részletes, fényképes dokumentáció
– Levásárlási lehetőség

Precíziós gazdálkodás YIELD SERVICE precíziós programokkal

A precíziós talamintavételezés értékes információt ad a gazdálkodónak tábláiról, amely birtokában nagy pontossággal és részletességgel tudja javítani/homogenizálni a talaj kémhatását, szerves-anyag ellátottságát, tápanyag feltöltöttségét. A növényállomány kondicióját precíziós módszerekkel vizsgálva szintén szükségszerűen lehet javítani, ami alkalmas a minőség homogenizálására, a termésszintek javítására.

A YIELD SERVICE precíziós szolgáltatásai minden igényére kidolgozott szakértő segítséget nyújtanak.
– Precíziós talajjavító program
– Precíziós tápanyag-gazdálkodási program
– Precíziós nitrogén menedzsment

Kihasználatlan lehetőség a tudatos tápanyag-gazdálkodásban

Jelenleg a legtöbb gazdaságban azonos tápanyagdózissal és technológiával termesztünk egy kultúrát, pedig a talajvizsgálatok is jól mutatják , hogy a talaj tápanyagszintje és szolgáltató képessége táblánként, de táblán belül is jelentős eltéréseket mutat. Ennek megfelelően egy optimális hozamszint eléréséhez egy jó talajon kevesebb, gyengébb talajon több tápanyagra van szükség az átlaghoz képest (fenti ábra 6,5 t/ha búza terméshez szükséges foszfor szükségletet ábrázolja adott tábla hektáronként vett talajvizsgálati pontjain). A talajvizsgálati adatok alapján tervezett tápanyagutánpótlással jelentősen növelhető a gazdálkodás eredménye, hiszen egyes területeken eltüntetjük a limitáló tápanyaghiányt, máshol viszont csökkentjük a ráfordítást.

AKG nitrát növénytermesztés talajvizsgálat