fbpx

A legnagyobb zöldmezős, élelmiszeripari beruházás a rendszerváltás óta

Írta: - 2016 április 01.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter helyezte el annak a 145 millió eurós beruházással épülő, évi 530 ezer tonna GMO mentes magyar kukoricát feldolgozó gyárnak az alapkövét Tiszapüspökiben, ahol 2017-ben már 550 ember dolgozhat. A tárcavezető az ünnepségen kiemelte: a kormány stratégiai ágazatnak tekinti az élelmiszeripart.

A 2017-re elkészülő, magyar tulajdonú gabona-feldolgozó élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítő termékeket, magas minőségű alkoholt, valamint takarmányokat állít majd elő. Alapanyaga a magyar mezőgazdaság által termelt, GMO mentes kukorica, amiből jelenleg 3-3,5 millió tonna feldolgozatlanul, hozzáadott érték nélkül kerül külföldre. A Tiszapüspökiben felépülő, világszínvonalú gyár ebből 530 millió tonna, elsősorban alföldi kukoricát dolgoz majd fel. A tervek szerint a gyár évi 55 milliárd forintos árbevételének 70 százaléka az európai piacokról fog származni. Ez is indokolja, hogy a Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a projektet, és 9,2 milliárd forinttal támogatja megvalósulását.

– Ez a beruházás nemcsak azoknak fontos, akik közvetlenül érintettek, de Magyarországnak, a magyar gazdaságnak, sőt egész Közép-Európának – mondta ünnepi beszédében Varga Mihály. A miniszter hozzátette: a kormány stratégiai ágazatnak tekinti az élelmiszeripart, ahol a foglalkoztatottak számát tovább lehet növelni, például olyan beruházások révén, mint a Tiszapüspökiben megvalósuló. A projekt a rendszerváltás óta a legnagyobb, zöldmezős, élelmiszeripari beruházás. Varga Mihály beszélt arról is, hogy a 45 milliárd forintos program finanszírozásába több bank is beszállt, ami így hozzájárulhat ahhoz, hogy a térség gazdasága újabb lendületet kapjon.

A tárcavezető kijelentette: a tavalyi 2,9 százalékos gazdasági növekedésből az ipar 7,9 százalékos emelkedéssel vette ki a részét, amelynek fenntartásához a Tiszapüspökiben épülő beruházásokhoz hasonló ipari fejlesztések kellenek. A miniszter hozzátette: a kormány célja a hazai feldolgozóipar, benne az élelmiszeripar bővülésének elősegítése.

Az alapkőletételen Dr. Zahola-Pollák Vanda, a gyár felépítésére létrehozott Tisza-TK Projekt Kft. ügyvezető igazgatója többek között arról beszélt, hogy az 550 dolgozó egy olyan gyárban fogja végezni a munkáját Tiszapüspökiben, ahol az alkalmazott élenjáró technológia, a felhasznált megújuló energiák és a magas szintű szakmai tudása biztosítja a versenyképességet. Hozzátette: a beruházás közvetve 750 további új munkahelyet is teremt, hiszen az évi 530 tonna alapanyagot a gyár 100 km-es körzetében termelik majd meg. A termelők pedig az új gyárban olyan vevőre és partnerre találnak, akinek együttműködésére hosszú távon számíthatnak.

Dr. Zahola-Pollák Vanda beszédében úgy fogalmazott: A mai nap azért különleges, mert a gyár alapkövének elhelyezése egyben azt is jelenti, hogy a 2015-ben indult projekt első szakaszát lezártuk. Túl vagyunk a tervezésen, kezünkben vannak az engedélyek, megvásároltuk a fő berendezéseket, amelyekkel a termékeinket fogjuk előállítani, megkötöttük a finanszírozási szerződést és felállt az a csapat, amely a gerincét fogja képezni a kivitelezésnek és majd az üzemeletetésnek.