fbpx

Fliegl ULW átrakókocsi

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 19.

Az elmúlt évben a nyári és őszi betakarítás nehézségei miatt sokan gondoltak a kombájnkiszolgálás ismert, nálunk még nem elterjedt, átrakókocsis módszerére. Használatuk előnye a magyar gabona termelők előtt is egyre világosabbá válik, különösen a külföldi példák megismerése nyomán.

A széles és nagy átmérőjű, alacsony nyomású abroncsokkal rendelkező traktor, és a hasonló abroncsokkal rendelkező kocsi „támaszsúlyos”, alsó kapcsolású, gömbfejes gépkapcsolatban, viszonylag kis teljesítményű traktort használva, nehéz talajviszonyok között is, biztosan megvalósuló terményleszállítást eredményez. Járulékos előny a sárfelhordás elmaradása. A FLIEGL is ezeknek az elveknek megfelelően tervezte hazai gyártású átrakó kocsijait , és az átrakó kocsinak is használható letoló kocsijait.

A FLIEGL cég a szállítási feladatok ezen területén is széles választékot kínál a felhasználóknak. A 20 m3-es ULW-t egy tengellyel , tandem tengellyel, 30 m3-est tandem és tridem tengellyel, 40 m3-est pedig tridem és négyes tengelycsoporttal. Ez a méretválaszték lehetővé teszi a nagyon alacsony talajtaposás elérését. Csak az egytengelyes nem rúgózott, a többi igen, és légrúgóval is kérhető, vagy hidraulikus rúgózással, ami nagyon egyenetlen felszínen megengedi a nagy sebességű használatot. Valamennyi alsó kapcsolású, 40 km/h-ra vizsgáztatható, széles gumikkal szerelhető. Vontathatóság javítására és taposás csökkentésére előnyös a 700/50-26.5 méret választása. Természetesen ponyvázható, mérlegszerkezettel és rakomány- vagy tolatókamerával felszerelhető. A ponyva vetéskiszolgálás idején tesz jó szolgálatot, a mérleg pedig bérmunka végzésekor.

Korábbi fejlesztésük a Fliegl „Vario” típusok egytengelyestől a quattro kivitelig, technikai össztömegben 16-tól 40 tonnáig érhetőek el a piacon. A kihordócsiga földtől mért magassága 4,3 -4,4 méter, így a magas teherautókra is gond nélkül át tudja rakni a teknő tartalmát.

Alacsony ára miatt, a magyar gazdák figyelmét azonban az egytengelyes ULW 20 FOX átrakókocsi keltheti fel. Talajon 16 tonna összsúllyal, közúton 12,5 tonna összsúllyal használható. Átrakó magasság 4,4 méter. Gumiabroncsa 28.1R 26 méretű. Munka utáni tisztítása könnyen elvégezhető a teknő alján lévő, hidraulikusan nyitható ajtón keresztül. Zsilipekkel szabályozható a fenékcsiga fölötti nyílás, így az átrakási folyamat bármikor megszakítható és újraindítható, ill. vetőmag töltésekor a mennyiség jól szabályozható. Használatát külső mutató segíti.

A kis talajtaposás, a „gyűrés” elmaradása, a kisebb üzemanyag fogyasztás előnyein túl, számottevő a menet közbeni ürítés előnye. Előnyös az is, hogy összeszokott gépkezelőknek könnyebb a menet közbeni ürítést megvalósítani, a teljes folyamatot koordinálni. Ezek az előnyök, már két kombájn együtt üzemelésekor érezhetők, és 25 % növelik a kombájnok hasznos üzemidejét, kihasználtságát.

A FLIEGL biztos benne: egyre több hazai felhasználó érti meg a „támaszsúlyos” gépkapcsolás előnyeit, és törekedni fog megvalósítására.

 

Technikai adatok ULW 20 Fox

Technikai össztömeg

kb. kg

16.000

Megengedett össztömeg

(nyílt úton 25km/h sebességnél)

kb. kg

12.500

Önsúly

kb. kg

4.400

Teknőméret

kb. mm

6.000 x 2.480

Átrakó magasság

kb. mm

4.400

Gumiabroncs

28.1 R 26

Átrakó teljesítmény

kb.

200 t /ó

Fliegl-Abda Kft.