fbpx

Eljött a szemléletváltás ideje… A jó talaj aranyat ér!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 09.

A talaj egy feltételesen megújuló (megújítható) természeti erőforrás, amelynek termékenysége a szántóföldi termelés alapja. A termékeny talaj olyan fizikai, kémiai és biológiai egység, rendszer, amelynek legfontosabb értékmérő tulajdonsága a szervesanyag- (humusz-) tartalma. Ez minél magasabb, a talajnak annál jobb a tápanyag-, víz-, hőgazdálkodása, annál jobb a szerkezete.

 

A szervesanyag-gazdálkodás legalább olyan fontos feladat, mint a jövedelmező termelés

A talajok szerves anyagának egy része lassan változik, és a talaj szerkezetességéért felel, a másik része pedig táplálékul szolgál az ott élő szervezeteknek (a növényeknek is), tehát folyamatosan csökken a mennyisége, amelynek visszapótlásához, illetve a szerkezet javításához szerves anyagot kell „bevinni” a talajba:

Ez lehet:

  • istállótrágya,
  • hígtrágya,
  • zöldtrágya,
  • komposzt,
  • növényi maradvány.
A növénymaradványok jelentősége a legnagyobb, mert ezek felépítéséhez a növény a talajból vette fel a szükséges szervetlen makro-, mezo- és mikroelemeket, melyekből és a levegőből megkötött szén-dioxidból állított elő szerves anyagot. Ha bekeverjük a talajba, akkor a szemterméssel kivont tápelemek kivételével mindent visszajuttatunk, amit a növény onnan felhasznált.

A kukorica betakarítása után közel 10–15 tonna gyökér és szár marad vissza. Ennek a tápelemtartalma 100–130 kg N, 50–70 kg P2O5 és 80–170 kg K2O hektáronként (Tóth és Kismányoky, 2012). Megfelelő agrotechnikával és a CELL® használatával ennek a 70-80%-a már az utónövény számára felvehetővé tehető. Az így biztosított tápelemek hasznosulása pedig nagyságrendekkel jobb, mint az egy adagban kiadott nagy mennyiségű műtrágyáké.

 


A CELL® hatására a kukorica szármaradványai nagyobb mértékben bomlottak el, mint a tarlóbontó oltóanyaggal nem kezelt területen (Újcsanálos, 2019)

 

Az AGRO.bio megbízásából a NÉBIH pécsi talajbiológiai laboratóriumában szakemberek kétféle talajtípuson vizsgálták a CELL® anyagok alkalmazásával végzett kukoricaszár-bontás dinamikáját. Az eredmények szerint a CELL® alkalmazásával fél év alatt a tarlómaradványok tömege 75-85%-kal csökken, azaz bomlik el és válik felvehetővé az utóvetemény számára.

 

Az AGRO.bio javaslata a szervesanyag-gazdálkodáshoz a CELL® használata, amelynek segítségével gyorsítjuk a növényi maradványok elbontását, és javítjuk azok hasznosulását.

Ha a CELL® cellulózbontóval gyorsan jelentősen lecsökkentjük a kukoricaszár mennyiségét a talajban, akkor kisebb lesz a rajtuk megtalálható növényi kórokozók élettere és áttelelési esélye, és ez a jövőben segítséget nyújt majd a különböző penészgombák (Fusarium sp., Aspergillus sp.) kártételének mérsékléséhez, így nő a növényvédelem hatékonysága és javul az állomány egészségi állapota.

 

Felhasználási javaslat:

A CELL® cellulózbontó oltóanyagot (1 l/ha) közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni.

Mivel a készítményben található törzsek enzimjei azok külső falához tapadnak, ezért törekedni kell a minél jobb permetléborításra. Ha kijuttatószerkezettel (BactoFil T-Jet) végezzük a munkát, akkor minimum 60 l/ha lémennyiséggel dolgozzunk! A munkára legalkalmasabb eszköz a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítően egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

 

CELL® + TrichoMax és CELL® + Amalgerol kedvező csomagajánlatainkért és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat: www.agrobio.hu

 

 

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft