fbpx

500 millió euró – segítség a bajban lévő mezőgazdaságnak

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 22.

Rendkívüli pénzügyi támogatást kaphatnak a legnagyobb bajban lévő ágazatok, valamint ideiglenes jelleggel a meglévő zöldítési szabályok is enyhítésre kerülnek – Európai Bizottság elfogadta a tagállamok uniós válságkezelési intézkedésekre tett javaslatait.

Sertés
A nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatására válságkezelési csomagot állítanak össze (Fotó: Horizont Média/Archívum)

Több elemből álló uniós válságkezelési csomag

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács aktuális ülésén az Európai Bizottság képviselője bejelentette, hogy a megnövekedett input költségek és az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatására válságkezelési csomagot állítanak össze.

A javaslat legfőbb eleme egy – várhatóan – 500 millió euró összegű rendkívüli támogatás, melyet a tagállamok a leginkább bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatnak – mondta Nagy István agrárminiszter.

Már tavaly ősz óta aktuális téma a rendkívüli intézkedések bevezetése, melyek elsősorban az állattartó ágazatokban kialakult válsághelyzetet kezelné.

Az orosz-ukrán háború tovább rontotta az agrárpiacok helyzetét, ezért a Bizottság – a tagállamok kérését meghallva – a mezőgazdasági krízisalap és az uniós agárköltségvetés terhére 500 millió eurós rendkívüli válságkezelési csomag bevezetésére tesz majd javaslatot.

Enyhítés a zöldítési követelményekben

A Bizottság az év végéig – átmeneti jelleggel – enyhít a szántóföldi kultúrák termesztéséhez előírt, bizonyos zöldítési követelményeken. Ez az intézkedés a termelés növekedését eredményezi majd, ami nagyban hozzájárulhat a háború miatti élelmezésbiztonsági kockázatok csökkentéséhez.

A részletszabályok kidolgozása folyamatban van, a konkrét javaslatok elfogadása és bemutatása ezen a héten várható.

Forrás: AM/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc