fbpx

Egyik fő hangsúly az Európai Zöld Megállapodás témája

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 12.

Kifejezetten hangsúlyos az Európai Zöld Megállapodás és a környezeti célkitűzésekhez való hozzájárulás témája a Közös Agrárpolitika (KAP) nemzeti Stratégiai Tervében. A következő hónapokban kétoldalú tárgyalások zajlanak a dokumentum végleges tartalmáról. A hivatalos bizottsági jóváhagyást kihirdető uniós határozat 2022 második félévében várható – mondta a minisztériumi tájékoztatón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Mezőgazdaságilag művelt terület
A zöld témák, a körkörös gazdálkodás, a fenntarthatóság nem kerülhető téma (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az Agrárminisztérium 2022. végén benyújtotta a magyar Stratégiai Tervet

Tartalmát összetett szempontrendszer alapján – amelyben kifejezetten hangsúlyos az Európai Zöld Megállapodás és a környezeti célkitűzésekhez való hozzájárulás kérdése – az Európai Bizottság értékeli és hagyja jóvá.

A dokumentumot szakmai szervezetek és műhelyek, civil szervezetek bevonásával, a magyar érdekek mentén alkotta meg a szaktárca, két és fél éves előkészítést követően. Úgy állították össze, hogy annak segítségével a magyar vidék és agrárium kihasználhassa gazdasági lehetőségeit, a magyarok biztonságos élelmiszerellátása mellett magasabb szintű életszínvonalat, megélhetést, anyagi- és létbiztonságot teremtsen a mezőgazdaságban, az élelmiszer-előállításban és a kapcsolódó gazdasági ágazatokban dolgozóknak.

A gazdáknak érdemes átnézni saját fejlesztési terveiket

Az Európai Bizottsággal lefolytatandó kétoldalú tárgyalások minden bizonnyal számos kérdést felvetnek, illetve kisebb-nagyobb tartalmi változtatásokra is szükség lehet a konszenzushoz, az államtitkár szerint.

A szaktárca felhívja a gazdatársadalom és a munkájukat segítő szakmai szervezetek, tanácsadók figyelmét, hogy a benyújtott Stratégiai Terv alapján tekintsék át saját üzemeik tevékenységét, fejlesztési elképzeléseiket.

„Az elkövetkező hónapokban – többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és tagszervezetei közreműködésével – széles körű tájékoztatást nyújtunk majd az új KAP 2023-as előkészítéseként” – fogalmazott Feldman Zsolt.

Valahol Európában: Solttól Északra
A szaktárca folyamatosan tájékoztat a témában (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A felkészülést érdemes két szakaszra tagolni

Az idei első félévben a benyújtott Stratégiai Terv alapján, majd a második félévben a jóváhagyott szöveg szerinti esetleges módosításokkal.

A 2023. évi éles induláshoz szükséges nemzeti jogszabályok előkészítése, valamint a végrehajtásban közreműködő intézmények felkészítése megkezdődött, ütemesen haladnak és 2022. év végéig lezárulnak.

Magyarország benyújtott KAP Stratégiai Tervének tartalma a kormányzati portálon elérhető, letölthető.

Forrás: AM/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc