fbpx

A sertéságazat talpon maradása a cél

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 10.

A legfontosabb finanszírozási, energia-, takarmány- és húspiaci, valamint agrártámogatási és versenyképességi kérdéseket beszélték meg a sertéságazat meghatározó szereplőivel folytatott egyeztetésen a szaktárca képviselői – olvasható a minisztériumi tájékoztatóban.

Sertések, kicsit koszosak
A sertéságazatot közvetlenül érintő események, hatások, és a válaszintézkedések – az egyeztetés témái (Fotó: Feldman Zsolt/Facebook)

Közösen az egységes cél érdekében

„A jelenlegi nehéz piaci helyzet körülményei között fontos, hogy a magyar sertéstartás talpon maradását szolgáló eszközöket, lehetőségeket az ágazat szereplőivel közösen beszéljük át és összehangoltan cselekedjünk” – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A sertéstartók és -feldolgozók jelen lévő képviselőivel tekintették át a területért felelős minisztérium képviselői az ágazatot szorító legfontosabb finanszírozási, energia-, takarmány- és húspiaci, valamint agrártámogatási és versenyképességi kérdéseket.

Korlátozások és ellenőrzések a hazai mezőgazdaság érdekében

A napokban elrendelt gabonakiviteli korlátozás egyik kiemelt célja a takarmányellátás biztonságának fenntartása, tekintettel a világ legnagyobb gabonaexportőr országokat érintő háborús helyzetben felbolydulttá vált európai gabonapiacra.

Ezen túl, az államtitkár kiemelte, hogy a hatóságok kiemelten ellenőrzik az importból érkező sertéshústermékeket.

A tanácskozás résztvevői információkat kaptak az európai uniós szinten zajló, sertéságazatot közvetlenül érintő fejleményekről. A kocatartók számára a rendkívüli helyzetre tekintettel biztosított 4 milliárd forintos többlettámogatásra március végén lehet majd benyújtani a támogatási kérelmeket, a számukra kiutalt összeget áprilisban ki is fizetik – tett ígéretet az államtitkár a támogatásra.

A magyarországi sertésállomány
A hazai sertésállomány alakulása éves bontásban (Infografika: MTI)

A szaktárca a közeljövőben további piaci szereplőkkel, legközelebb a takarmánypiac képviselőivel ül le egyeztetni.

Forrás: AM Sajtóiroda

Összeállította: Barna Ferenc