fbpx

Kocánként 20 ezer forint egyszeri támogatás

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 21.

A takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívül alacsony felvásárlási árak válsághelyzetet idéztek elő a sertéstartóknál. A négymilliárd forint összegű rendkívüli támogatással segítik a sertéskoca-tartókat – a programot Nagy István, agrárminiszter jelentette be a hétvégén.

Sertés, anyakoca, kismalacok
Támogatás segíti az anyakoca-tartókat majd (Fotó: Horizont Média/Archívum)

Az új támogatási konstrukció kidolgozása soron kívül megkezdődött

A takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívül alacsony felvásárlási árak történelmi mértékű, uniós szintű válsághelyzetet idéztek elő.

A nehéz helyzetben az ágazat túlélése érdekében az Agrárminisztérium 4 milliárd forint keretösszeggel egy új támogatási programot hirdet meg a gazdálkodóknak. Ennek keretében – előzetes kalkulációk alapján – kocánként 20.000 forint egyszeri támogatást kaphatnak a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan alkalmazható átmeneti támogatásokra vonatkozó uniós előírások lehetőségeit felhasználva a sertéstartók.

A mezőgazdaságért felelős tárca a rendelkezésre álló eszközökkel támogatja az ágazatot:

További segítséget jelent az ágazat minden szereplőjének a sertéshús-fogyasztás ösztönzése; a pultokban a sertéshús származási helyének zászlócskával történő jelölése; az import hízóalapanyag és sertéshús kiemelt ellenőrzése.

Forrás: AM/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc